owocowe ciastooo :)
- enzymowka
- super forma
- Posty: 4960
- Rejestracja: 30 cze 2003, o 00:00
- Lokalizacja: z latarni morskiej
owocowe ciastooo :)
No właśnie, drogie Panie, sezon owocowy w pełni, ale ile można wcinać same owoce? Macie jakieś sprawdzone pomysły na pyyszne ciacho?
Ja się ostatnio zajadam "Clafouti" czyli francuskim plackiem z czymkolwiek , w oryginale z czereśniami, ale moim zdaniem najlepszy jest ze śliwkami, ewentualnie śliwki plus czereśnie albo śliwki plus wiśnie .
Proste w wykonaniu - wydrylowane owoce wsypuje się do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, zalewa ciastem naleśnikowym i do piekarnika na 45 minut . Można jeść na zimno i na gorąco, ale u nas jeszcze się nie zdarzyło żeby zdążyło wystygnąć .
A co tam u Was w piekarniku siedzi?
Ja się ostatnio zajadam "Clafouti" czyli francuskim plackiem z czymkolwiek , w oryginale z czereśniami, ale moim zdaniem najlepszy jest ze śliwkami, ewentualnie śliwki plus czereśnie albo śliwki plus wiśnie .
Proste w wykonaniu - wydrylowane owoce wsypuje się do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, zalewa ciastem naleśnikowym i do piekarnika na 45 minut . Można jeść na zimno i na gorąco, ale u nas jeszcze się nie zdarzyło żeby zdążyło wystygnąć .
A co tam u Was w piekarniku siedzi?
- doominika
- super forma
- Posty: 2912
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 00:00
- Lokalizacja: Londyn
Re: owocowe ciastooo :)
enzymowka pisze: Macie jakieś sprawdzone pomysły na pyyszne ciacho?
Uwielbiam wszelkie owocowe ciasta tarty itp. A moj sposob zawsze jeden - myk do Tesco
Viva la revolución
- ryoohki
- super forma
- Posty: 1214
- Rejestracja: 26 cze 2005, o 00:00
- Lokalizacja: Norwegia
uniwersalny spód pod owoce:
0,25 kg masła roślinnego
0,5 kg mąki
1 opakowanie (200 ml) śmietany 18%
cukier plus cukier waniliowy
sól
całość zagnieść i wstawić na pół godziny do lodówki
potem układać na wysmarowanej tłuszczem blasze, podziurkować widelcem i posypać kaszą manną
na to układać dowolne owoce
piec pół godziny po tym czasie posypać owoce cukrem i przyprawami po czym piec jeszcze 15 minut
SMACZNEGO!!!
0,25 kg masła roślinnego
0,5 kg mąki
1 opakowanie (200 ml) śmietany 18%
cukier plus cukier waniliowy
sól
całość zagnieść i wstawić na pół godziny do lodówki
potem układać na wysmarowanej tłuszczem blasze, podziurkować widelcem i posypać kaszą manną
na to układać dowolne owoce
piec pół godziny po tym czasie posypać owoce cukrem i przyprawami po czym piec jeszcze 15 minut
SMACZNEGO!!!
Tell me if I say something that offends you, I may want to offend you with that later
- ryoohki
- super forma
- Posty: 1214
- Rejestracja: 26 cze 2005, o 00:00
- Lokalizacja: Norwegia
Re: owocowe ciastooo :)
pytanie techniczne - czy do tego ciasta naleśnikowego trzeba dodać proszek do pieczenia?enzymowka pisze:No właśnie, drogie Panie, sezon owocowy w pełni, ale ile można wcinać same owoce? Macie jakieś sprawdzone pomysły na pyyszne ciacho?
Ja się ostatnio zajadam "Clafouti" czyli francuskim plackiem z czymkolwiek , w oryginale z czereśniami, ale moim zdaniem najlepszy jest ze śliwkami, ewentualnie śliwki plus czereśnie albo śliwki plus wiśnie .
Proste w wykonaniu - wydrylowane owoce wsypuje się do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, zalewa ciastem naleśnikowym i do piekarnika na 45 minut . Można jeść na zimno i na gorąco, ale u nas jeszcze się nie zdarzyło żeby zdążyło wystygnąć
Tell me if I say something that offends you, I may want to offend you with that later
- enzymowka
- super forma
- Posty: 4960
- Rejestracja: 30 cze 2003, o 00:00
- Lokalizacja: z latarni morskiej
Re: owocowe ciastooo :)
Nie trzebaryoohki pisze:pytanie techniczne - czy do tego ciasta naleśnikowego trzeba dodać proszek do pieczenia?
- ryoohki
- super forma
- Posty: 1214
- Rejestracja: 26 cze 2005, o 00:00
- Lokalizacja: Norwegia
-
- początkująca foremka
- Posty: 79
- Rejestracja: 9 lip 2006, o 00:00
- Lokalizacja: Poznań
oooo, temacik na czasie!
Ja polecam gorąco kruche ciasto z borówkami amerykańskimi i migdałami-zrobiłam je przypadkowo, zamieniając wiśnie(których nie było już w sklepie)...przez przypadek wyszło super ciasto.
Kruche ciasto wałkujemy na placuszki o średnicy ok 6 cm, na środek dajemy owoce zostawiając 2-3cm brzeg, zagniatamy ciasto w kwiatek, posypujemy cukrem i na każdy kwiatek kładziemy 2,3 kawałeczki masła. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem rozbełtanym ze śmietanką.Pieczemy ok. 30min w temp. 180
Nadzienie owocowe:
borówki mieszamy z 1/3 paczki zmielonych migdałów, szczyptą soli i szczyptą gałki muszkatołowej (TAK!), choć dodatek gałki nie jest konieczny i 1/4 szklanki cukru.
Borówki nakładamy "kopiasto"
Nie martwić się, jak wycieka sok z niezbyt dokładnie zagniecionych "kwiatków".
aha-można zrobić jeden duży kwiatek(ja tak robiłam na początku), ale smaczniejsze są małe ciasteczka.
Można podawać z lodami!
PYYYYCHAAAA!!!
Ja polecam gorąco kruche ciasto z borówkami amerykańskimi i migdałami-zrobiłam je przypadkowo, zamieniając wiśnie(których nie było już w sklepie)...przez przypadek wyszło super ciasto.
Kruche ciasto wałkujemy na placuszki o średnicy ok 6 cm, na środek dajemy owoce zostawiając 2-3cm brzeg, zagniatamy ciasto w kwiatek, posypujemy cukrem i na każdy kwiatek kładziemy 2,3 kawałeczki masła. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem rozbełtanym ze śmietanką.Pieczemy ok. 30min w temp. 180
Nadzienie owocowe:
borówki mieszamy z 1/3 paczki zmielonych migdałów, szczyptą soli i szczyptą gałki muszkatołowej (TAK!), choć dodatek gałki nie jest konieczny i 1/4 szklanki cukru.
Borówki nakładamy "kopiasto"
Nie martwić się, jak wycieka sok z niezbyt dokładnie zagniecionych "kwiatków".
aha-można zrobić jeden duży kwiatek(ja tak robiłam na początku), ale smaczniejsze są małe ciasteczka.
Można podawać z lodami!
PYYYYCHAAAA!!!
- piesn_smierci
- super forma
- Posty: 4148
- Rejestracja: 11 wrz 2006, o 00:00
- Lokalizacja: poznań
- Ireth
- super forma
- Posty: 9197
- Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
- Lokalizacja: Ørestad City
Upieklam szarlotke. Jeszcze jej nie probowalam, bo sie studzi, ale wyglada obiecujaco. Jakby ktos chcial upiec, podaje przepis.
Kokosowa szarlotka
Skladniki: szklanka maki, szklanka wiorkow kokosowych, szczypta soli, lyzka cukru, 3/4 kostki masla, kilka jablek, skorka pomaranczowa smazona w cukrze badz kandyzowana, cynamon, cukier wanilinowy.
Mieszamy w misce wiorki, make, cukier i sol; dodajemy miekkie maslo i wyrabiamy dobrze reka. Spod tortownicy wykladamy ciastem. Jablka scieramy na grubych oczkach tarki, mieszamy ze skorka (ilosc dowolna, jak kto lubi). Jablka wykladamy na ciasto, posypujemy cynamonem i cukrem wanilinowym. Pieczemy ok. pol godziny w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Jak mi nie wyszlo, moze Wam wyjdzie .
Kokosowa szarlotka
Skladniki: szklanka maki, szklanka wiorkow kokosowych, szczypta soli, lyzka cukru, 3/4 kostki masla, kilka jablek, skorka pomaranczowa smazona w cukrze badz kandyzowana, cynamon, cukier wanilinowy.
Mieszamy w misce wiorki, make, cukier i sol; dodajemy miekkie maslo i wyrabiamy dobrze reka. Spod tortownicy wykladamy ciastem. Jablka scieramy na grubych oczkach tarki, mieszamy ze skorka (ilosc dowolna, jak kto lubi). Jablka wykladamy na ciasto, posypujemy cynamonem i cukrem wanilinowym. Pieczemy ok. pol godziny w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Jak mi nie wyszlo, moze Wam wyjdzie .
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
- Japonka
- Moderatorka
- Posty: 3906
- Rejestracja: 3 paź 2004, o 00:00
- Lokalizacja: Warszawa
- Ireth
- super forma
- Posty: 9197
- Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
- Lokalizacja: Ørestad City
Latwe??? Na pewno jest "ABC pieczenia" do dostania gdzies...Japonka pisze:A dla kogos kto ma dwie lewe rece do pieczenia ciast, jakie ciasto najlepiej zrobic, zeby nie zepsuc?
A szarlotka wyszla, ale jest za sucha. Cala kostka masla chyba jednak jest konieczna.
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
- Japonka
- Moderatorka
- Posty: 3906
- Rejestracja: 3 paź 2004, o 00:00
- Lokalizacja: Warszawa
- Ireth
- super forma
- Posty: 9197
- Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
- Lokalizacja: Ørestad City
- Czarna_dama
- natchniona foremka
- Posty: 321
- Rejestracja: 10 sty 2007, o 00:00
to ja znam takie szybkie co nieco. mało roboty to tak dla mało wymagających: np. naczynie żaroodporne jakąś blaszkę cokolwiek wyłożyć biszkoptami (obojętnie jakimi) poukładać na to owoce najlepsze są świeże truskawki, ale można zastąpić. wylać galaretkę i do lodówki. póżniej można jeszcze bitą śmietanę na wierzch dać i np. posypać startą czekoladą:D
PS. jak się zrobi ciasto na szarlotkę i zastąpi inymi owocami też będize bardoz dobre:]
PS. jak się zrobi ciasto na szarlotkę i zastąpi inymi owocami też będize bardoz dobre:]
- Pinkberry
- super forma
- Posty: 7088
- Rejestracja: 11 sie 2004, o 00:00
- Lokalizacja: Poznań
- Ireth
- super forma
- Posty: 9197
- Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
- Lokalizacja: Ørestad City
Mam przepis na placek piaskowy, z dowolnymi owocami.
Skladniki:
kilogram owocow
kostka masla
4 jaja
2 szklanki cukru
szklanka maki pszennej
szklanka maki ziemniaczanej
2 lyzeczki proszku do pieczenia
dowolny aromat do ciast
Maslo stopic, odstawic do wystudzenia. Jajka utrzec z cukrem do bialosci, pod koniec dodac pare kropel esensji. Do masy stopniowo wsypywac maki wymieszane z proszkiem, caly czas mieszajac. Na koncu dodac maslo i znow wymieszac. Ciasto przelac do natluszczonej i wysypanej bulka tarta formy, rozrzucic na nim owoce, lekko je wpychajac do srodka. Piec 45 minut w temperaturze 175 stopni. Podawac posypane cukrem pudrem.
Skladniki:
kilogram owocow
kostka masla
4 jaja
2 szklanki cukru
szklanka maki pszennej
szklanka maki ziemniaczanej
2 lyzeczki proszku do pieczenia
dowolny aromat do ciast
Maslo stopic, odstawic do wystudzenia. Jajka utrzec z cukrem do bialosci, pod koniec dodac pare kropel esensji. Do masy stopniowo wsypywac maki wymieszane z proszkiem, caly czas mieszajac. Na koncu dodac maslo i znow wymieszac. Ciasto przelac do natluszczonej i wysypanej bulka tarta formy, rozrzucic na nim owoce, lekko je wpychajac do srodka. Piec 45 minut w temperaturze 175 stopni. Podawac posypane cukrem pudrem.
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
- Pinkberry
- super forma
- Posty: 7088
- Rejestracja: 11 sie 2004, o 00:00
- Lokalizacja: Poznań
- enzymowka
- super forma
- Posty: 4960
- Rejestracja: 30 cze 2003, o 00:00
- Lokalizacja: z latarni morskiej
- Pinkberry
- super forma
- Posty: 7088
- Rejestracja: 11 sie 2004, o 00:00
- Lokalizacja: Poznań
- pigula73
- uzależniona foremka
- Posty: 804
- Rejestracja: 2 gru 2004, o 00:00
- Wild Rose
- natchniona foremka
- Posty: 310
- Rejestracja: 17 cze 2007, o 00:00
- Lokalizacja: Szczecin
- Ireth
- super forma
- Posty: 9197
- Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
- Lokalizacja: Ørestad City
Pink, poszperalam i znalazlam m.in. taki przepis, zmien tylko wisnie ze sloika na swieze.
Produkty:
250 g margaryny, 4 jaja, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 1 słoik wiśni wydrylowanych, trochę czekolady do posypania, cukier puder, mleko
Wykonanie:
Margarynę rozpuścić z cukrem. Ostudzić. Dodać żółtka jajek i dobrze zmiksować. Białka ubić na sztywno i dodać do masy. Potem dodać mąkę, wcześniej potartą czekoladę, proszek do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto wyłożyć równomiernie na wcześniej przygotowaną tortownicę. Wiśnie ze słoika wylać na durszlak do obcieknięcia. Nstępnie wykładać na nieupieczone ciasto na około, aż będzie przykryte wiśniami. Piec ok. 50 minut w piekarniku przy 180 stop. C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
I jeszcze pyszne z warstwa bezowa
Ciasto:
kostka masła
3/4 szklanki cukru
6 żółtek
2 cukry waniliowe
1 niepełna szklanka mąki pszennej
1 niepełna szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa wiśniowa:
70 dag wydrylowanych wiśni
3 łyżki mąki pszennej
Beza:
7 białek
1 szklanka cukru
18 dag kokosu
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na natłuszczoną prostokątną brytfankę o wymiarach 25 na 36 cm, a na nie masę wiśniową (wiśnie wymieszać z maką). Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 160-180 st. C. i piec 20 minut.
Z białek i cukru ubić pianę i dodać 15 dag kokosu. Wymieszać. Całość wylać na podpieczone ciasto i posypać resztą kokosu. Wstawić jeszcze do piekarnika i piec około 20 minut.
Produkty:
250 g margaryny, 4 jaja, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 1 słoik wiśni wydrylowanych, trochę czekolady do posypania, cukier puder, mleko
Wykonanie:
Margarynę rozpuścić z cukrem. Ostudzić. Dodać żółtka jajek i dobrze zmiksować. Białka ubić na sztywno i dodać do masy. Potem dodać mąkę, wcześniej potartą czekoladę, proszek do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto wyłożyć równomiernie na wcześniej przygotowaną tortownicę. Wiśnie ze słoika wylać na durszlak do obcieknięcia. Nstępnie wykładać na nieupieczone ciasto na około, aż będzie przykryte wiśniami. Piec ok. 50 minut w piekarniku przy 180 stop. C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
I jeszcze pyszne z warstwa bezowa
Ciasto:
kostka masła
3/4 szklanki cukru
6 żółtek
2 cukry waniliowe
1 niepełna szklanka mąki pszennej
1 niepełna szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa wiśniowa:
70 dag wydrylowanych wiśni
3 łyżki mąki pszennej
Beza:
7 białek
1 szklanka cukru
18 dag kokosu
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na natłuszczoną prostokątną brytfankę o wymiarach 25 na 36 cm, a na nie masę wiśniową (wiśnie wymieszać z maką). Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 160-180 st. C. i piec 20 minut.
Z białek i cukru ubić pianę i dodać 15 dag kokosu. Wymieszać. Całość wylać na podpieczone ciasto i posypać resztą kokosu. Wstawić jeszcze do piekarnika i piec około 20 minut.
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
- pigula73
- uzależniona foremka
- Posty: 804
- Rejestracja: 2 gru 2004, o 00:00
Przepis na blok kakaowy:
1 kostka masła (200-250 gram)
0,5 szklanki mleka (2,5-3%)
0,5 szklanki cukru
2-3 łyżki kakao (najlepiej ciemne, nie granulowane)
1 cukier waniliowy
2 paczki herbatników (petit beuree lub coś podobnego)
3 szklanki mleka w proszku (najzwyklejsze, nie granulowane)
ew. bakalie
Tłuszcz + mleko + cukier + cukier waniliowy i kakao pakujemy do garnuszka na mały ogień i mieszając rozpuszczamy.
Potem, gdy trochę ostygnie (ma być jeszcze ciepłe, ale nie wrzątek) do tej masy dodajemy mleko w proszku (mieszając). Potem (nadal mieszając) dodajemy pokruszone (ale, nie na miazgę) herbatniki i ew. bakalie.
Całość mieszamy i wylewamy masę do jakiegoś naczynia (np. blaszka "keksówka"). Naczynie, wykładamy najpierw natłuszczonym pergaminem (będzie łatwiej wyjmować). I do lodówki na min. 6 godzin.
SMACZNEGO!!!
PS. Masa do naczynia na wysokość 2-3 cm (jeśli, będzie wyższa - to zrobi się ciapa i cała nie zastygnie).
1 kostka masła (200-250 gram)
0,5 szklanki mleka (2,5-3%)
0,5 szklanki cukru
2-3 łyżki kakao (najlepiej ciemne, nie granulowane)
1 cukier waniliowy
2 paczki herbatników (petit beuree lub coś podobnego)
3 szklanki mleka w proszku (najzwyklejsze, nie granulowane)
ew. bakalie
Tłuszcz + mleko + cukier + cukier waniliowy i kakao pakujemy do garnuszka na mały ogień i mieszając rozpuszczamy.
Potem, gdy trochę ostygnie (ma być jeszcze ciepłe, ale nie wrzątek) do tej masy dodajemy mleko w proszku (mieszając). Potem (nadal mieszając) dodajemy pokruszone (ale, nie na miazgę) herbatniki i ew. bakalie.
Całość mieszamy i wylewamy masę do jakiegoś naczynia (np. blaszka "keksówka"). Naczynie, wykładamy najpierw natłuszczonym pergaminem (będzie łatwiej wyjmować). I do lodówki na min. 6 godzin.
SMACZNEGO!!!
PS. Masa do naczynia na wysokość 2-3 cm (jeśli, będzie wyższa - to zrobi się ciapa i cała nie zastygnie).
- Ireth
- super forma
- Posty: 9197
- Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
- Lokalizacja: Ørestad City
- Pinkberry
- super forma
- Posty: 7088
- Rejestracja: 11 sie 2004, o 00:00
- Lokalizacja: Poznań
- pigula73
- uzależniona foremka
- Posty: 804
- Rejestracja: 2 gru 2004, o 00:00
- Rosemary
- super forma
- Posty: 1371
- Rejestracja: 18 sty 2006, o 00:00
Dziewczyny, aż mi ślinka cieknie, mniam. Muszę coś wypróbować. A właśnie, nie mieszkam już w akademiku i mam kuchnię dla siebie
Enzymówka: a mogłabyś mi napisać skład tego ciasta naleśnikowego? Chciałabym spróbować, a nie chcę zepsuć
Enzymówka: a mogłabyś mi napisać skład tego ciasta naleśnikowego? Chciałabym spróbować, a nie chcę zepsuć
[url=http://www.fantazyjne.pl]Ucho też człowiek[/url]
[img]http://www.psyche-soma.com/nekochas.gif[/img]
[img]http://www.psyche-soma.com/nekochas.gif[/img]
- Pinkberry
- super forma
- Posty: 7088
- Rejestracja: 11 sie 2004, o 00:00
- Lokalizacja: Poznań
- Rosemary
- super forma
- Posty: 1371
- Rejestracja: 18 sty 2006, o 00:00