owocowe ciastooo :)

Nasze ulubione potrawy, przepisy kulinarne, diety cud. Tu piszemy o zdrowym odżywianiu i o tym co tłuste, słodkie i niezdrowe ... ale takie smaczne.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
enzymowka
super forma
super forma
Posty: 4960
Rejestracja: 30 cze 2003, o 00:00
Lokalizacja: z latarni morskiej

owocowe ciastooo :)

Post autor: enzymowka » 2 wrz 2006, o 21:33

No właśnie, drogie Panie, sezon owocowy w pełni, ale ile można wcinać same owoce? :D Macie jakieś sprawdzone pomysły na pyyszne ciacho? :)

Ja się ostatnio zajadam "Clafouti" czyli francuskim plackiem z czymkolwiek :lol:, w oryginale z czereśniami, ale moim zdaniem najlepszy jest ze śliwkami, ewentualnie śliwki plus czereśnie albo śliwki plus wiśnie :D.
Proste w wykonaniu - wydrylowane owoce wsypuje się do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, zalewa ciastem naleśnikowym i do piekarnika na 45 minut :). Można jeść na zimno i na gorąco, ale u nas jeszcze się nie zdarzyło żeby zdążyło wystygnąć :cool:.

A co tam u Was w piekarniku siedzi? :cool:
Awatar użytkownika
doominika
super forma
super forma
Posty: 2912
Rejestracja: 14 paź 2004, o 00:00
Lokalizacja: Londyn

Re: owocowe ciastooo :)

Post autor: doominika » 2 wrz 2006, o 23:13

enzymowka pisze: :D Macie jakieś sprawdzone pomysły na pyyszne ciacho? :)

Uwielbiam wszelkie owocowe ciasta :) tarty itp. A moj sposob zawsze jeden - myk do Tesco ;)
Viva la revolución
Awatar użytkownika
ryoohki
super forma
super forma
Posty: 1214
Rejestracja: 26 cze 2005, o 00:00
Lokalizacja: Norwegia

Post autor: ryoohki » 2 wrz 2006, o 23:23

uniwersalny spód pod owoce:

0,25 kg masła roślinnego
0,5 kg mąki
1 opakowanie (200 ml) śmietany 18%
cukier plus cukier waniliowy
sól

całość zagnieść i wstawić na pół godziny do lodówki

potem układać na wysmarowanej tłuszczem blasze, podziurkować widelcem i posypać kaszą manną
na to układać dowolne owoce
piec pół godziny po tym czasie posypać owoce cukrem i przyprawami po czym piec jeszcze 15 minut

SMACZNEGO!!! :D
Tell me if I say something that offends you, I may want to offend you with that later
Awatar użytkownika
ryoohki
super forma
super forma
Posty: 1214
Rejestracja: 26 cze 2005, o 00:00
Lokalizacja: Norwegia

Re: owocowe ciastooo :)

Post autor: ryoohki » 2 wrz 2006, o 23:24

enzymowka pisze:No właśnie, drogie Panie, sezon owocowy w pełni, ale ile można wcinać same owoce? :D Macie jakieś sprawdzone pomysły na pyyszne ciacho? :)

Ja się ostatnio zajadam "Clafouti" czyli francuskim plackiem z czymkolwiek :lol:, w oryginale z czereśniami, ale moim zdaniem najlepszy jest ze śliwkami, ewentualnie śliwki plus czereśnie albo śliwki plus wiśnie :D.
Proste w wykonaniu - wydrylowane owoce wsypuje się do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, zalewa ciastem naleśnikowym i do piekarnika na 45 minut :). Można jeść na zimno i na gorąco, ale u nas jeszcze się nie zdarzyło żeby zdążyło wystygnąć :cool:
pytanie techniczne - czy do tego ciasta naleśnikowego trzeba dodać proszek do pieczenia?
Tell me if I say something that offends you, I may want to offend you with that later
Awatar użytkownika
enzymowka
super forma
super forma
Posty: 4960
Rejestracja: 30 cze 2003, o 00:00
Lokalizacja: z latarni morskiej

Re: owocowe ciastooo :)

Post autor: enzymowka » 2 wrz 2006, o 23:35

ryoohki pisze:pytanie techniczne - czy do tego ciasta naleśnikowego trzeba dodać proszek do pieczenia?
Nie trzeba :)
Awatar użytkownika
ryoohki
super forma
super forma
Posty: 1214
Rejestracja: 26 cze 2005, o 00:00
Lokalizacja: Norwegia

Post autor: ryoohki » 2 wrz 2006, o 23:36

dzięki :)
Tell me if I say something that offends you, I may want to offend you with that later
maa
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 79
Rejestracja: 9 lip 2006, o 00:00
Lokalizacja: Poznań

Post autor: maa » 3 wrz 2006, o 00:35

:D oooo, temacik na czasie!

Ja polecam gorąco kruche ciasto z borówkami amerykańskimi i migdałami-zrobiłam je przypadkowo, zamieniając wiśnie(których nie było już w sklepie)...przez przypadek wyszło super ciasto.

Kruche ciasto wałkujemy na placuszki o średnicy ok 6 cm, na środek dajemy owoce zostawiając 2-3cm brzeg, zagniatamy ciasto w kwiatek, posypujemy cukrem i na każdy kwiatek kładziemy 2,3 kawałeczki masła. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem rozbełtanym ze śmietanką.Pieczemy ok. 30min w temp. 180

Nadzienie owocowe:
borówki mieszamy z 1/3 paczki zmielonych migdałów, szczyptą soli i szczyptą gałki muszkatołowej (TAK!), choć dodatek gałki nie jest konieczny i 1/4 szklanki cukru.

Borówki nakładamy "kopiasto"

Nie martwić się, jak wycieka sok z niezbyt dokładnie zagniecionych "kwiatków".

aha-można zrobić jeden duży kwiatek(ja tak robiłam na początku), ale smaczniejsze są małe ciasteczka.
Można podawać z lodami!

PYYYYCHAAAA!!!
Awatar użytkownika
piesn_smierci
super forma
super forma
Posty: 4148
Rejestracja: 11 wrz 2006, o 00:00
Lokalizacja: poznań

Post autor: piesn_smierci » 20 paź 2006, o 13:44

maa wykorzystam przepis oby mi wyszlo :cool:
Awatar użytkownika
Ireth
super forma
super forma
Posty: 9197
Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
Lokalizacja: Ørestad City

Post autor: Ireth » 25 lut 2007, o 18:40

Upieklam szarlotke. Jeszcze jej nie probowalam, bo sie studzi, ale wyglada obiecujaco. Jakby ktos chcial upiec, podaje przepis.

Kokosowa szarlotka

Skladniki: szklanka maki, szklanka wiorkow kokosowych, szczypta soli, lyzka cukru, 3/4 kostki masla, kilka jablek, skorka pomaranczowa smazona w cukrze badz kandyzowana, cynamon, cukier wanilinowy.

Mieszamy w misce wiorki, make, cukier i sol; dodajemy miekkie maslo i wyrabiamy dobrze reka. Spod tortownicy wykladamy ciastem. Jablka scieramy na grubych oczkach tarki, mieszamy ze skorka (ilosc dowolna, jak kto lubi). Jablka wykladamy na ciasto, posypujemy cynamonem i cukrem wanilinowym. Pieczemy ok. pol godziny w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

Jak mi nie wyszlo, moze Wam wyjdzie ;).
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Awatar użytkownika
Japonka
Moderatorka
Moderatorka
Posty: 3906
Rejestracja: 3 paź 2004, o 00:00
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Japonka » 25 lut 2007, o 21:00

A dla kogos kto ma dwie lewe rece do pieczenia ciast, jakie ciasto najlepiej zrobic, zeby nie zepsuc?

ps. Ireth, to nie bylo do Ciebie, to ja nie umiem piec ciast - tak na wszelki wypadek od razu zaznacze
Pozdrawiam Piękne Panie
Awatar użytkownika
Ireth
super forma
super forma
Posty: 9197
Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
Lokalizacja: Ørestad City

Post autor: Ireth » 25 lut 2007, o 21:04

Japonka pisze:A dla kogos kto ma dwie lewe rece do pieczenia ciast, jakie ciasto najlepiej zrobic, zeby nie zepsuc?
Latwe??? :D Na pewno jest "ABC pieczenia" do dostania gdzies...

A szarlotka wyszla, ale jest za sucha. Cala kostka masla chyba jednak jest konieczna.
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Awatar użytkownika
Japonka
Moderatorka
Moderatorka
Posty: 3906
Rejestracja: 3 paź 2004, o 00:00
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Japonka » 25 lut 2007, o 21:08

Ales mi doradzila.
Mam 5 tysiecy ksiazek o roznym "ABC czegostam..." i jednak nie jestem Mistrzynia Swiata we wszystkim.

Podaj lepiej prosty przepis na kruche ciasto, ktore sie zawsze udaje. 8)
Pozdrawiam Piękne Panie
Awatar użytkownika
Ireth
super forma
super forma
Posty: 9197
Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
Lokalizacja: Ørestad City

Post autor: Ireth » 25 lut 2007, o 21:10

Japonka pisze:Podaj lepiej prosty przepis na kruche ciasto, ktore sie zawsze udaje. 8)
Tu nie mam, mam w domu. Ale moze kto inny Cie poratuje.
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Awatar użytkownika
Czarna_dama
natchniona foremka
natchniona foremka
Posty: 321
Rejestracja: 10 sty 2007, o 00:00

Post autor: Czarna_dama » 26 lut 2007, o 16:31

to ja znam takie szybkie co nieco. mało roboty to tak dla mało wymagających: np. naczynie żaroodporne jakąś blaszkę cokolwiek wyłożyć biszkoptami (obojętnie jakimi) poukładać na to owoce najlepsze są świeże truskawki, ale można zastąpić. wylać galaretkę i do lodówki. póżniej można jeszcze bitą śmietanę na wierzch dać i np. posypać startą czekoladą:D

PS. jak się zrobi ciasto na szarlotkę i zastąpi inymi owocami też będize bardoz dobre:]
Awatar użytkownika
Pinkberry
super forma
super forma
Posty: 7088
Rejestracja: 11 sie 2004, o 00:00
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Pinkberry » 23 cze 2007, o 16:49

Mam pytanie: czy macie jakiś przepis na ciasto z wiśniami? Mamy pełno wiśni i coś z nimi trzeba zrobić (najlepiej żeby ciasto było słodkie, bo wiśnie w tym roku kwaśne)
Awatar użytkownika
Ireth
super forma
super forma
Posty: 9197
Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
Lokalizacja: Ørestad City

Post autor: Ireth » 23 cze 2007, o 21:53

Mam przepis na placek piaskowy, z dowolnymi owocami.

Skladniki:

kilogram owocow
kostka masla
4 jaja
2 szklanki cukru
szklanka maki pszennej
szklanka maki ziemniaczanej
2 lyzeczki proszku do pieczenia
dowolny aromat do ciast

Maslo stopic, odstawic do wystudzenia. Jajka utrzec z cukrem do bialosci, pod koniec dodac pare kropel esensji. Do masy stopniowo wsypywac maki wymieszane z proszkiem, caly czas mieszajac. Na koncu dodac maslo i znow wymieszac. Ciasto przelac do natluszczonej i wysypanej bulka tarta formy, rozrzucic na nim owoce, lekko je wpychajac do srodka. Piec 45 minut w temperaturze 175 stopni. Podawac posypane cukrem pudrem.
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Awatar użytkownika
Pinkberry
super forma
super forma
Posty: 7088
Rejestracja: 11 sie 2004, o 00:00
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Pinkberry » 24 cze 2007, o 21:57

Na razie zrobiłam to enzymówkowe i dobre było :D Ja lubię ciasto naleśnikowe ;)
Awatar użytkownika
enzymowka
super forma
super forma
Posty: 4960
Rejestracja: 30 cze 2003, o 00:00
Lokalizacja: z latarni morskiej

Post autor: enzymowka » 25 cze 2007, o 19:04

Pinkberry pisze:Na razie zrobiłam to enzymówkowe i dobre było :D Ja lubię ciasto naleśnikowe ;)
:D I na dodatek nie jest skomplikowane, nawet taka sierota jak ja jest w stanie to zrobić :P.
Awatar użytkownika
Pinkberry
super forma
super forma
Posty: 7088
Rejestracja: 11 sie 2004, o 00:00
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Pinkberry » 26 cze 2007, o 14:41

I wychodzi w mikrofalówce;)
Awatar użytkownika
pigula73
uzależniona foremka
uzależniona foremka
Posty: 804
Rejestracja: 2 gru 2004, o 00:00

Post autor: pigula73 » 26 cze 2007, o 14:51

My dziś spróbujemy zrobić blok kakaowy... Co prawda, nie jest to ciacho... ale, także pyszne.
Branżowa znajoma ;) przyniosła do pracy na spróbowanie i naprawdę smakowało. :D A roboty przy tym wcale...
Awatar użytkownika
Wild Rose
natchniona foremka
natchniona foremka
Posty: 310
Rejestracja: 17 cze 2007, o 00:00
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: Wild Rose » 28 cze 2007, o 23:08

Przepis... błagam :P
Awatar użytkownika
Ireth
super forma
super forma
Posty: 9197
Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
Lokalizacja: Ørestad City

Post autor: Ireth » 30 cze 2007, o 19:55

Pink, poszperalam i znalazlam m.in. taki przepis, zmien tylko wisnie ze sloika na swieze.

Produkty:
250 g margaryny, 4 jaja, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 1 słoik wiśni wydrylowanych, trochę czekolady do posypania, cukier puder, mleko

Wykonanie:

Margarynę rozpuścić z cukrem. Ostudzić. Dodać żółtka jajek i dobrze zmiksować. Białka ubić na sztywno i dodać do masy. Potem dodać mąkę, wcześniej potartą czekoladę, proszek do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto wyłożyć równomiernie na wcześniej przygotowaną tortownicę. Wiśnie ze słoika wylać na durszlak do obcieknięcia. Nstępnie wykładać na nieupieczone ciasto na około, aż będzie przykryte wiśniami. Piec ok. 50 minut w piekarniku przy 180 stop. C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


I jeszcze pyszne z warstwa bezowa :-P

Ciasto:
kostka masła
3/4 szklanki cukru
6 żółtek
2 cukry waniliowe
1 niepełna szklanka mąki pszennej
1 niepełna szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa wiśniowa:
70 dag wydrylowanych wiśni
3 łyżki mąki pszennej

Beza:
7 białek
1 szklanka cukru
18 dag kokosu

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na natłuszczoną prostokątną brytfankę o wymiarach 25 na 36 cm, a na nie masę wiśniową (wiśnie wymieszać z maką). Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 160-180 st. C. i piec 20 minut.

Z białek i cukru ubić pianę i dodać 15 dag kokosu. Wymieszać. Całość wylać na podpieczone ciasto i posypać resztą kokosu. Wstawić jeszcze do piekarnika i piec około 20 minut.
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Awatar użytkownika
pigula73
uzależniona foremka
uzależniona foremka
Posty: 804
Rejestracja: 2 gru 2004, o 00:00

Post autor: pigula73 » 30 cze 2007, o 20:49

Przepis na blok kakaowy:

1 kostka masła (200-250 gram)
0,5 szklanki mleka (2,5-3%)
0,5 szklanki cukru
2-3 łyżki kakao (najlepiej ciemne, nie granulowane)
1 cukier waniliowy
2 paczki herbatników (petit beuree lub coś podobnego)
3 szklanki mleka w proszku (najzwyklejsze, nie granulowane)
ew. bakalie

Tłuszcz + mleko + cukier + cukier waniliowy i kakao pakujemy do garnuszka na mały ogień i mieszając rozpuszczamy.
Potem, gdy trochę ostygnie (ma być jeszcze ciepłe, ale nie wrzątek) do tej masy dodajemy mleko w proszku (mieszając). Potem (nadal mieszając) dodajemy pokruszone (ale, nie na miazgę) herbatniki i ew. bakalie.
Całość mieszamy i wylewamy masę do jakiegoś naczynia (np. blaszka "keksówka"). Naczynie, wykładamy najpierw natłuszczonym pergaminem (będzie łatwiej wyjmować). I do lodówki na min. 6 godzin.

SMACZNEGO!!!

PS. Masa do naczynia na wysokość 2-3 cm (jeśli, będzie wyższa - to zrobi się ciapa i cała nie zastygnie).
Awatar użytkownika
Ireth
super forma
super forma
Posty: 9197
Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
Lokalizacja: Ørestad City

Post autor: Ireth » 30 cze 2007, o 21:06

Pigula, a dlaczego przepis dalas tu, a nie w slodkosciach? Toz to ani ciasto, ani sladu w nim owocow...
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Awatar użytkownika
Pinkberry
super forma
super forma
Posty: 7088
Rejestracja: 11 sie 2004, o 00:00
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Pinkberry » 30 cze 2007, o 21:08

Dzieki Ireth, zrobię ten z bezą mamie na urodziny :)
Awatar użytkownika
pigula73
uzależniona foremka
uzależniona foremka
Posty: 804
Rejestracja: 2 gru 2004, o 00:00

Post autor: pigula73 » 1 lip 2007, o 05:54

Wild Rose pisze:Przepis... błagam :P
Bo rzuciłam hasło, a potem Wild Rose dała post jw. No i pomyślałam, że chodzi o mnie... :oops:
Przepraszam... :) Więcej grzechów nie pamiętam... :?
Awatar użytkownika
Rosemary
super forma
super forma
Posty: 1371
Rejestracja: 18 sty 2006, o 00:00

Post autor: Rosemary » 1 lip 2007, o 11:02

Dziewczyny, aż mi ślinka cieknie, mniam. Muszę coś wypróbować. A właśnie, nie mieszkam już w akademiku i mam kuchnię dla siebie :cool:

Enzymówka: a mogłabyś mi napisać skład tego ciasta naleśnikowego? Chciałabym spróbować, a nie chcę zepsuć :)
[url=http://www.fantazyjne.pl]Ucho też człowiek[/url]

[img]http://www.psyche-soma.com/nekochas.gif[/img]
Awatar użytkownika
Pinkberry
super forma
super forma
Posty: 7088
Rejestracja: 11 sie 2004, o 00:00
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Pinkberry » 1 lip 2007, o 13:32

jajko, mleko, cukier, maka, wszystko w takich ilosciach, żeby sie lało, ale nie było wodniste. Ja sie nauczyłam na jednym jajku, niektorzy robia nawet na trzech. Podobno jak dodasz wody mineralnej zamiast polowy mleka to wychodza bardziej puszyste.
Awatar użytkownika
Rosemary
super forma
super forma
Posty: 1371
Rejestracja: 18 sty 2006, o 00:00

Post autor: Rosemary » 1 lip 2007, o 13:34

Dzięki ;)
[url=http://www.fantazyjne.pl]Ucho też człowiek[/url]

[img]http://www.psyche-soma.com/nekochas.gif[/img]
Awatar użytkownika
Aglo
uzależniona foremka
uzależniona foremka
Posty: 531
Rejestracja: 18 lip 2006, o 00:00

Post autor: Aglo » 1 lip 2007, o 13:55

Pinkberry pisze: Podobno jak dodasz gazowanej wody mineralnej zamiast polowy mleka to wychodza bardziej puszyste.
Tak słyszałam.
ODPOWIEDZ