Szybkie ciasta
- Ireth
- super forma
- Posty: 9197
- Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
- Lokalizacja: Ørestad City
Szybkie ciasta
Mam faze i pieke, w zwiazku z czym postanowilam sie podzielic przepisami na kilka blyskawicznych plackow, ktore KAZDY potrafi upiec ku uciesze domownikow Czas pieczenia jest orientacyjny i zalezy od piekarnika, wiec zawsze nalezy sprawdzac patyczkiem, czy sie dopieklo.
Placek cytrynowy
25 dag margaryny i cukru, 5 jaj, 18 dag maki pszennej i ziemniaczanej, skorka starta z trzech cytryn, sok z jednej cytryny.
Skladniki utrzec dokladnie mikserem lub w blenderze, piec w wysmarowanej margaryna i wysypanej bulka tarta foremce ok. 35-40 minut w 200 stopniach.
Placek szampanski
2, 5 szklanki maki, 4 jaja, 3/4 szklanki oliwy, poltorej szklanki cukru, szklanka szampana/wina musujacego, paczka cukru wanilinowego, paczka proszku do pieczenia.
Zoltka utrzec z cukrem, wsypac cukier wanilinowy i nie przerywajac ucierania dodawac make z proszkiem, oliwe i szampana/wino. Na koncu wymieszac z piana z bialek ubita na sztywno. Piec w foremce keksowej 35-40 minut w 200 stopniach.
Placek smietankowy
2 szklanki maki, 3 jaja, szklanka cukru, szklanka smietany homogenizowanej, 2 lyzeczki proszku do pieczenia, lyzka masla, bakalie.
Utrzec jajka z cukrem i maslem, dodac smietane i stopniowo make z proszkiem wciaz ucierajac. Na koncu wsypac bakalie, wymieszac, wlac do foremki wysmarowanej maslem i wysypanej bulka tarta. Piec 40 minut w 200 stopniach.
Placek rozowy
szklanka maki i kisielu wisniowego w proszku, 6 jaj, szklanka oleju, szklanka cukru, poltorej lyzeczki proszku do pieczenia, banany do przybrania.
Utrzec jaja z cukrem, stopniowo dodawac make, kisiel i olej. Wlac do tortownicy wysmarowanej margaryna i wysypanej bulka, piec ok. 40 minut w 200 stopniach. Gotowe ciasto przybrac plasterkami bananow.
Puszek
2 szklanki maki ziemniaczanej, 6 lyzek maki pszennej, 6 jaj, 2 szklanki cukru, kostka margaryny, 2 lyzki 10-procentowego octu, 6 lyzek oleju, 2 lyzeczki proszku do pieczenia, esencja waniliowa.
Margaryne utrzec z cukrem na puch, wbijac po jednym jajku i nadal ucierac. Nastepnie wsypac make ziemniaczana wymieszana z pszenna i proszkiem, olej, ocet i pare kropli esencji, starannie wymieszac. Wylozyc ciasto do formy wysmarowanej tluszczem i wysypanej bulka, piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
Placek szwedzki -- moj ulubiony, przepyszny jest
3 szklanki maki, 4 jaja, poltorej szklanki cukru, 3/4 kostki margaryny, kubeczek serka homo, pol szklanki smietany homo, 2 lyzeczki proszku do pieczenia, esencja waniliowa, bakalie.
Utrzec margaryne z cukrem, dodac serek, zoltka, smietane, make wymieszana z proszkiem, pare kropel esencji, zmiksowac dokladnie. Na koncu dodac piane z bialek ubita na sztywno oraz bakalie, delikatnie wymieszac calosc. Piec 40-50 minut w 175 stopniach.
Placek cytrynowy
25 dag margaryny i cukru, 5 jaj, 18 dag maki pszennej i ziemniaczanej, skorka starta z trzech cytryn, sok z jednej cytryny.
Skladniki utrzec dokladnie mikserem lub w blenderze, piec w wysmarowanej margaryna i wysypanej bulka tarta foremce ok. 35-40 minut w 200 stopniach.
Placek szampanski
2, 5 szklanki maki, 4 jaja, 3/4 szklanki oliwy, poltorej szklanki cukru, szklanka szampana/wina musujacego, paczka cukru wanilinowego, paczka proszku do pieczenia.
Zoltka utrzec z cukrem, wsypac cukier wanilinowy i nie przerywajac ucierania dodawac make z proszkiem, oliwe i szampana/wino. Na koncu wymieszac z piana z bialek ubita na sztywno. Piec w foremce keksowej 35-40 minut w 200 stopniach.
Placek smietankowy
2 szklanki maki, 3 jaja, szklanka cukru, szklanka smietany homogenizowanej, 2 lyzeczki proszku do pieczenia, lyzka masla, bakalie.
Utrzec jajka z cukrem i maslem, dodac smietane i stopniowo make z proszkiem wciaz ucierajac. Na koncu wsypac bakalie, wymieszac, wlac do foremki wysmarowanej maslem i wysypanej bulka tarta. Piec 40 minut w 200 stopniach.
Placek rozowy
szklanka maki i kisielu wisniowego w proszku, 6 jaj, szklanka oleju, szklanka cukru, poltorej lyzeczki proszku do pieczenia, banany do przybrania.
Utrzec jaja z cukrem, stopniowo dodawac make, kisiel i olej. Wlac do tortownicy wysmarowanej margaryna i wysypanej bulka, piec ok. 40 minut w 200 stopniach. Gotowe ciasto przybrac plasterkami bananow.
Puszek
2 szklanki maki ziemniaczanej, 6 lyzek maki pszennej, 6 jaj, 2 szklanki cukru, kostka margaryny, 2 lyzki 10-procentowego octu, 6 lyzek oleju, 2 lyzeczki proszku do pieczenia, esencja waniliowa.
Margaryne utrzec z cukrem na puch, wbijac po jednym jajku i nadal ucierac. Nastepnie wsypac make ziemniaczana wymieszana z pszenna i proszkiem, olej, ocet i pare kropli esencji, starannie wymieszac. Wylozyc ciasto do formy wysmarowanej tluszczem i wysypanej bulka, piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
Placek szwedzki -- moj ulubiony, przepyszny jest
3 szklanki maki, 4 jaja, poltorej szklanki cukru, 3/4 kostki margaryny, kubeczek serka homo, pol szklanki smietany homo, 2 lyzeczki proszku do pieczenia, esencja waniliowa, bakalie.
Utrzec margaryne z cukrem, dodac serek, zoltka, smietane, make wymieszana z proszkiem, pare kropel esencji, zmiksowac dokladnie. Na koncu dodac piane z bialek ubita na sztywno oraz bakalie, delikatnie wymieszac calosc. Piec 40-50 minut w 175 stopniach.
Ostatnio zmieniony 2 maja 2009, o 15:08 przez Ireth, łącznie zmieniany 1 raz.
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
- Emocja
- uzależniona foremka
- Posty: 933
- Rejestracja: 14 lis 2007, o 00:00
- Emocja
- uzależniona foremka
- Posty: 933
- Rejestracja: 14 lis 2007, o 00:00
Re: Szybkie ciasta
czy z powodu serka on jest taki mokry ten placek? Bo jeśli tak, to ja go zrobię, oj zrobię!Ireth pisze: Placek szwedzki -- moj ulubiony, przepyszny jest
"Chamstwu trzeba się sprzeciwiać siłom i godnościom osobistom!"
-
- natchniona foremka
- Posty: 485
- Rejestracja: 27 sty 2009, o 01:00
Re: Szybkie ciasta
a czy nadaję się też serek i śmietana heteroIreth pisze: Placek szwedzki kubeczek serka homo,
pol szklanki smietany homo,
a tak serio, to przepisy wyglądają smakowicie i nawet taki ktoś jak ja, z dwiema lewymi rękami w kuchni, da radę
Zobaczymy co z tego wyjdzie
- Ireth
- super forma
- Posty: 9197
- Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
- Lokalizacja: Ørestad City
Re: Szybkie ciasta
Nie mokry, aksamitny w konsystencji. Rewelacja, mowie Ci.Emocja pisze:czy z powodu serka on jest taki mokry ten placek? Bo jeśli tak, to ja go zrobię, oj zrobię!Ireth pisze: Placek szwedzki -- moj ulubiony, przepyszny jest
A co do paschy, przepis mam jeden:
2 litry mleka, 25 dag smietany homo, 25 dag masla, 6 zoltek, 1-1,5 szklanki cukru pudru, 3 torebki cukru wanilinowego, esencja waniliowa, bakalie, kakao, biszkopty.
Mleko wymieszac ze smietana, zoltkami i cukrem wanilinowym, zagotowac. Powstaly twarozek odcedzic i ostudzic. Utrzec maslo z cukrem i twarogiem, dodac pare kropel esencji i bakalie. Do czesci paschy dodac kakao, wlozyc ja do tortownicy wyscielanej biszkoptami. Na wierzch polozyc druga czesc paschy, calosc oblac polewa czekoladowa. Schlodzic.
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
- myszola
- Posty: 7
- Rejestracja: 16 paź 2008, o 02:00
- Rilla
- super forma
- Posty: 1927
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 00:00
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Szybkie ciasta
Oj. Naszło mnie na pieczenie i chciałam spróbować tego, ale... Ireth, ile cukru?:DIreth pisze: Placek rozowy
szklanka maki i kisielu wisniowego w proszku, 6 jaj, szklanka oleju, poltorej lyzeczki proszku do pieczenia, banany do przybrania.
Utrzec jaja z cukrem, stopniowo dodawac make, kisiel i olej. Wlac do tortownicy wysmarowanej margaryna i wysypanej bulka, piec ok. 40 minut w 200 stopniach. Gotowe ciasto przybrac plasterkami bananow.
- Ireth
- super forma
- Posty: 9197
- Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
- Lokalizacja: Ørestad City
- Rilla
- super forma
- Posty: 1927
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 00:00
- Lokalizacja: Wrocław
-
- początkująca foremka
- Posty: 20
- Rejestracja: 17 mar 2009, o 01:00
Re: Szybkie ciasta
A czy to rzeczywiście jest placek szwedzki, cy to Twoja robocza nazwa dla niego? Jak naprawdę szwedzki to wiesz może jak nazywa się w oryginale? Bo ja bym chciała jakiś sprawdzony przepis na ostkaka żeby był taki o lekko rozlewającej się konsystencji, do jedzenia łyżką, jak to na szwedofilkę przystało. A tymczasem ten przepis który podałaś, z serkiem homo - który w Szwecji homo już nie jest, żeby było weselej - przypomina mi raczej ciasto do bułek na ¦więtą £ucję... szafranowych Lusekatter.Ireth pisze: Placek szwedzki -- moj ulubiony, przepyszny jest
3 szklanki maki, 4 jaja, poltorej szklanki cukru, 3/4 kostki margaryny, kubeczek serka homo, pol szklanki smietany homo, 2 lyzeczki proszku do pieczenia, esencja waniliowa, bakalie.
- Ireth
- super forma
- Posty: 9197
- Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
- Lokalizacja: Ørestad City
Re: Szybkie ciasta
Nie mam pojecia, skad sie wziela nazwa dla niego, ale jesli to Ci w niczym nie przypomina ciasta, jakie pamietasz ze Szwecji, to pewnie jest on tak szwedzki, jak pierogi ruskie czy placek wegierski Tak czy owak, jest pyszny. A Twoje ostkaka mozesz wygulac przez szwedzkiego gugla, mi wyskoczylo 34.000 stron z przepisamisezamek pisze:A czy to rzeczywiście jest placek szwedzki, cy to Twoja robocza nazwa dla niego?
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
- selma1
- uzależniona foremka
- Posty: 978
- Rejestracja: 20 wrz 2007, o 00:00
- Lokalizacja: zza morza
Re: Szybkie ciasta
Przepis Ireth nie moze przypominac Lussekatter, bo po pierwsze zawiera ser, a po drugie nie zawiera drozdzy. To tak gwoli scislosci.sezamek pisze: A tymczasem ten przepis który podałaś, z serkiem homo - który w Szwecji homo już nie jest, żeby było weselej - przypomina mi raczej ciasto do bułek na Świętą Łucję... szafranowych Lusekatter.
Rozumienie wyklucza nienawisc.
-
- początkująca foremka
- Posty: 20
- Rejestracja: 17 mar 2009, o 01:00
Re: Szybkie ciasta
hi hi - no pewnie, że zauważyłam, że nie zawiera drożdży. Nie wiem jak Twój przepis na Lusekatter, ale mój przepis w oryginale miał coś o nazwie Kesella - wygląda na to, że znasz się na rzeczy, więc nie muszę tłumaczyć, czym Kesella jest - jest postacią seraselma1 pisze: Przepis Ireth nie moze przypominac Lussekatter, bo po pierwsze zawiera ser, a po drugie nie zawiera drozdzy. To tak gwoli scislosci.
- koukla
- super forma
- Posty: 1199
- Rejestracja: 15 cze 2005, o 00:00
Czekoladowiec
250 g gorzkiej czekolady 70% kakao
5 jajek
Odrobinka wody
Ekstrakt waniliowy
Skórka starta z 1 pomarańczy.
Czekoladę rozpuścić na parze z odrobiną wody. Przestudzić. Ubić pianę z białek. Żółtka utrzeć z czekoladą, dodać odrobinę ekstraktu waniliowego. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (może być keksówka). Posypać skórką pomarańczową.
Piec około 20 minut w temperaturze 120 stopni
Przepis z forum Galeria potraw na GW
Z pozdrowieniami dla fanek Montignaca.
250 g gorzkiej czekolady 70% kakao
5 jajek
Odrobinka wody
Ekstrakt waniliowy
Skórka starta z 1 pomarańczy.
Czekoladę rozpuścić na parze z odrobiną wody. Przestudzić. Ubić pianę z białek. Żółtka utrzeć z czekoladą, dodać odrobinę ekstraktu waniliowego. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (może być keksówka). Posypać skórką pomarańczową.
Piec około 20 minut w temperaturze 120 stopni
Przepis z forum Galeria potraw na GW
Z pozdrowieniami dla fanek Montignaca.
кому-то легче жить с закрытыми глазами
это их выбор а мы свой делаем сами
это их выбор а мы свой делаем сами
- babette
- super forma
- Posty: 7356
- Rejestracja: 25 paź 2005, o 00:00
- Lokalizacja: Spod Grunwaldu
- koukla
- super forma
- Posty: 1199
- Rejestracja: 15 cze 2005, o 00:00
-
- początkująca foremka
- Posty: 20
- Rejestracja: 17 mar 2009, o 01:00
Re: Szybkie ciasta
Jak to jest z tą mąką i kisielkiem?Ireth pisze:
Placek rozowy
szklanka maki i kisielu wisniowego w proszku, 6 jaj, szklanka oleju, szklanka cukru, poltorej lyzeczki proszku do pieczenia, banany do przybrania.
1)szklanka mąki i kisielu = wsypujemy kisiel do szklanki i dopełniamy mąką, żeby razem dało nam to szklankę?
2)szklanka mąki i szklanka kisielu?, czyli razem 2 szklanki?
- Ireth
- super forma
- Posty: 9197
- Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
- Lokalizacja: Ørestad City
Re: Szybkie ciasta
Tak wlasniesezamek pisze:2)szklanka mąki i szklanka kisielu?, czyli razem 2 szklanki?
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
- Rilla
- super forma
- Posty: 1927
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 00:00
- Lokalizacja: Wrocław
-
- początkująca foremka
- Posty: 20
- Rejestracja: 17 mar 2009, o 01:00
Re: Szybkie ciasta
Ha! No to będę wiedziała następnym razem. Tym razem zorientowałam się juz jak miałam utarte jaka z cukrem, że opis może być dwuznaczny, więc zapytałam na przyszłość. Zaryzykowałam jednak i zrobiłam z pół szklanki kisielu i pół szklanki mąki I wyszło pyszne, takie mokre A którymśtam następnym razem zakombinuję jeszcze inaczej, np. myślę, że z powodzeniem można zamienić tą szklankę kiślu z torebki na niepełną szklankę mąki ziemniaczanej, a kolor różowy (i owocowy posmak) uzyskać sobie z owocowego soku, np. wisienka, malinka i wisienki takie wydrylowane z zalewy cukrowej, które robiłam z mamą, dorzucę, ale na bank opadną na spód.Ireth pisze:Tak wlasniesezamek pisze:2)szklanka mąki i szklanka kisielu?, czyli razem 2 szklanki?
- Kelpie
- foremka dyskutantka
- Posty: 193
- Rejestracja: 20 cze 2005, o 00:00
- Lokalizacja: małopolska
Ciasto marchewkowe:
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
4 szklanki startej marchewki
1,5 szklanki oleju
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
przyprawy - może być przyprawa do piernika, a może po prostu imbir,cynamon,kwasek cytrynowy. znalazłam tez przyprawę do jabłecznika-też się nada
bakalie - orzechy włoskie, rodzynki, starte migdały, wiórki kokosowe, czyli co kto lubi
Jajka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo mąkę i olej. Następnie dodać marchewkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i bakalie. Wszystko ładnie wymieszać, wylać do nasmarowanej formy (polecam te wąskie). Piec 40 min w temp. 180.
Właśnie takie upiekłam...tylko zapomniałam o sodzie i niezbyt urosło, no ale udekoruję bitą śmietaną i bakaliami i będzie
smacznego!
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
4 szklanki startej marchewki
1,5 szklanki oleju
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
przyprawy - może być przyprawa do piernika, a może po prostu imbir,cynamon,kwasek cytrynowy. znalazłam tez przyprawę do jabłecznika-też się nada
bakalie - orzechy włoskie, rodzynki, starte migdały, wiórki kokosowe, czyli co kto lubi
Jajka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo mąkę i olej. Następnie dodać marchewkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i bakalie. Wszystko ładnie wymieszać, wylać do nasmarowanej formy (polecam te wąskie). Piec 40 min w temp. 180.
Właśnie takie upiekłam...tylko zapomniałam o sodzie i niezbyt urosło, no ale udekoruję bitą śmietaną i bakaliami i będzie
smacznego!
- czekoladowa
- początkująca foremka
- Posty: 75
- Rejestracja: 18 maja 2009, o 02:00
- Lokalizacja: Kraków
Podaję przepis na moje ulubione zimowe ciasto. Uwielbiam zwłaszcza, jak jest wilgotne i lejące w środku - takie w gruncie rzeczy po przekrojeniu ma być - półzakalcowate. I robimy bez proszku do pieczenia, ani sody - i tak wyrośnie. Chyba, że ktoś nie chce ryzykować - można wtedy trochę od biedy dodać.
Brownie
Składniki:
200g gorzkiej czekolady (ja biorę mleczną i gorzką, pół na pół)
200 g masła
1 łyzka cukru waniliowego
5 jajek
0,5 kg cukru (daję mniej bo to i tak bomba kaloryczna, myślę, że 25-30 dag wystarczy)
0,4 kg mąki
szczypta soli
200 g rozdrobionych orzechów włoskich
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej (czyli w misce umieszczonej nad
garnkiem z gotująca się wodą, ja "zawiesiłam" mały garnek na garnku o większej
średnicy). Wsypujemy cukier waniliowy.
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy kawę i masę czekoladową.
Wyrabiamy mikserem, wsypujemy mąkę, sól i na końcu dodajemy orzechy.
Przelewamy masę na blachę (ja użyłam blachy o średnicy 25cm i wyszło w sam raz). Do ciasta można dolać łyżeczkę mocnej, zaparzonej kawy - wtedy wyjdzie ciasto kawowo-czekoladowe.
Pieczemy 35 minut w temp. 200 stopni.
Smacznego!
Przepis pochodzi z Galerii Potraw w Gazecie Wyborczej
Brownie
Składniki:
200g gorzkiej czekolady (ja biorę mleczną i gorzką, pół na pół)
200 g masła
1 łyzka cukru waniliowego
5 jajek
0,5 kg cukru (daję mniej bo to i tak bomba kaloryczna, myślę, że 25-30 dag wystarczy)
0,4 kg mąki
szczypta soli
200 g rozdrobionych orzechów włoskich
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej (czyli w misce umieszczonej nad
garnkiem z gotująca się wodą, ja "zawiesiłam" mały garnek na garnku o większej
średnicy). Wsypujemy cukier waniliowy.
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy kawę i masę czekoladową.
Wyrabiamy mikserem, wsypujemy mąkę, sól i na końcu dodajemy orzechy.
Przelewamy masę na blachę (ja użyłam blachy o średnicy 25cm i wyszło w sam raz). Do ciasta można dolać łyżeczkę mocnej, zaparzonej kawy - wtedy wyjdzie ciasto kawowo-czekoladowe.
Pieczemy 35 minut w temp. 200 stopni.
Smacznego!
Przepis pochodzi z Galerii Potraw w Gazecie Wyborczej
- rybkamala
- foremka dyskutantka
- Posty: 229
- Rejestracja: 11 mar 2009, o 01:00
- Lokalizacja: warszawa
- dunkel
- początkująca foremka
- Posty: 80
- Rejestracja: 11 maja 2009, o 02:00
- rybkamala
- foremka dyskutantka
- Posty: 229
- Rejestracja: 11 mar 2009, o 01:00
- Lokalizacja: warszawa
- dunkel
- początkująca foremka
- Posty: 80
- Rejestracja: 11 maja 2009, o 02:00
- rybkamala
- foremka dyskutantka
- Posty: 229
- Rejestracja: 11 mar 2009, o 01:00
- Lokalizacja: warszawa
- dunkel
- początkująca foremka
- Posty: 80
- Rejestracja: 11 maja 2009, o 02:00
- czekoladowa
- początkująca foremka
- Posty: 75
- Rejestracja: 18 maja 2009, o 02:00
- Lokalizacja: Kraków
Rybko, masa sprawdzonych przepisów, razem ze zdjęciami, jest właśnie w Galerii Potraw na forum Wyborczej
http://fotoforum.gazeta.pl/k/murzynek.html
http://fotoforum.gazeta.pl/k/murzynek.html