Szybkie ciasta

Nasze ulubione potrawy, przepisy kulinarne, diety cud. Tu piszemy o zdrowym odżywianiu i o tym co tłuste, słodkie i niezdrowe ... ale takie smaczne.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ireth
super forma
super forma
Posty: 9197
Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
Lokalizacja: Ørestad City

Szybkie ciasta

Post autor: Ireth » 7 kwie 2009, o 20:01

Mam faze i pieke, w zwiazku z czym postanowilam sie podzielic przepisami na kilka blyskawicznych plackow, ktore KAZDY potrafi upiec ku uciesze domownikow ;) Czas pieczenia jest orientacyjny i zalezy od piekarnika, wiec zawsze nalezy sprawdzac patyczkiem, czy sie dopieklo.

Placek cytrynowy
25 dag margaryny i cukru, 5 jaj, 18 dag maki pszennej i ziemniaczanej, skorka starta z trzech cytryn, sok z jednej cytryny.

Skladniki utrzec dokladnie mikserem lub w blenderze, piec w wysmarowanej margaryna i wysypanej bulka tarta foremce ok. 35-40 minut w 200 stopniach.

Placek szampanski
2, 5 szklanki maki, 4 jaja, 3/4 szklanki oliwy, poltorej szklanki cukru, szklanka szampana/wina musujacego, paczka cukru wanilinowego, paczka proszku do pieczenia.

Zoltka utrzec z cukrem, wsypac cukier wanilinowy i nie przerywajac ucierania dodawac make z proszkiem, oliwe i szampana/wino. Na koncu wymieszac z piana z bialek ubita na sztywno. Piec w foremce keksowej 35-40 minut w 200 stopniach.

Placek smietankowy
2 szklanki maki, 3 jaja, szklanka cukru, szklanka smietany homogenizowanej, 2 lyzeczki proszku do pieczenia, lyzka masla, bakalie.

Utrzec jajka z cukrem i maslem, dodac smietane i stopniowo make z proszkiem wciaz ucierajac. Na koncu wsypac bakalie, wymieszac, wlac do foremki wysmarowanej maslem i wysypanej bulka tarta. Piec 40 minut w 200 stopniach.

Placek rozowy
szklanka maki i kisielu wisniowego w proszku, 6 jaj, szklanka oleju, szklanka cukru, poltorej lyzeczki proszku do pieczenia, banany do przybrania.

Utrzec jaja z cukrem, stopniowo dodawac make, kisiel i olej. Wlac do tortownicy wysmarowanej margaryna i wysypanej bulka, piec ok. 40 minut w 200 stopniach. Gotowe ciasto przybrac plasterkami bananow.

Puszek
2 szklanki maki ziemniaczanej, 6 lyzek maki pszennej, 6 jaj, 2 szklanki cukru, kostka margaryny, 2 lyzki 10-procentowego octu, 6 lyzek oleju, 2 lyzeczki proszku do pieczenia, esencja waniliowa.

Margaryne utrzec z cukrem na puch, wbijac po jednym jajku i nadal ucierac. Nastepnie wsypac make ziemniaczana wymieszana z pszenna i proszkiem, olej, ocet i pare kropli esencji, starannie wymieszac. Wylozyc ciasto do formy wysmarowanej tluszczem i wysypanej bulka, piec ok. 40 minut w 180 stopniach.



Placek szwedzki -- moj ulubiony, przepyszny jest
3 szklanki maki, 4 jaja, poltorej szklanki cukru, 3/4 kostki margaryny, kubeczek serka homo, pol szklanki smietany homo, 2 lyzeczki proszku do pieczenia, esencja waniliowa, bakalie.

Utrzec margaryne z cukrem, dodac serek, zoltka, smietane, make wymieszana z proszkiem, pare kropel esencji, zmiksowac dokladnie. Na koncu dodac piane z bialek ubita na sztywno oraz bakalie, delikatnie wymieszac calosc. Piec 40-50 minut w 175 stopniach.
Ostatnio zmieniony 2 maja 2009, o 15:08 przez Ireth, łącznie zmieniany 1 raz.
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Awatar użytkownika
Emocja
uzależniona foremka
uzależniona foremka
Posty: 933
Rejestracja: 14 lis 2007, o 00:00

Post autor: Emocja » 9 kwie 2009, o 09:55

dzięki wielkie Ireth!
Która umie zrobić dobrą paschę? Dawać przepis! :P
"Chamstwu trzeba się sprzeciwiać siłom i godnościom osobistom!"
Awatar użytkownika
Emocja
uzależniona foremka
uzależniona foremka
Posty: 933
Rejestracja: 14 lis 2007, o 00:00

Re: Szybkie ciasta

Post autor: Emocja » 9 kwie 2009, o 09:57

Ireth pisze: Placek szwedzki -- moj ulubiony, przepyszny jest
czy z powodu serka on jest taki mokry ten placek? Bo jeśli tak, to ja go zrobię, oj zrobię!
"Chamstwu trzeba się sprzeciwiać siłom i godnościom osobistom!"
agnessmol
natchniona foremka
natchniona foremka
Posty: 485
Rejestracja: 27 sty 2009, o 01:00

Re: Szybkie ciasta

Post autor: agnessmol » 9 kwie 2009, o 13:13

Ireth pisze: Placek szwedzki kubeczek serka homo,
pol szklanki smietany homo,
a czy nadaję się też serek i śmietana hetero :?: :roll: :P

a tak serio, to przepisy wyglądają smakowicie i nawet taki ktoś jak ja, z dwiema lewymi rękami w kuchni, da radę :cool:
Zobaczymy co z tego wyjdzie :-P
Awatar użytkownika
Ireth
super forma
super forma
Posty: 9197
Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
Lokalizacja: Ørestad City

Re: Szybkie ciasta

Post autor: Ireth » 9 kwie 2009, o 13:55

Emocja pisze:
Ireth pisze: Placek szwedzki -- moj ulubiony, przepyszny jest
czy z powodu serka on jest taki mokry ten placek? Bo jeśli tak, to ja go zrobię, oj zrobię!
Nie mokry, aksamitny w konsystencji. Rewelacja, mowie Ci.

A co do paschy, przepis mam jeden:

2 litry mleka, 25 dag smietany homo, 25 dag masla, 6 zoltek, 1-1,5 szklanki cukru pudru, 3 torebki cukru wanilinowego, esencja waniliowa, bakalie, kakao, biszkopty.

Mleko wymieszac ze smietana, zoltkami i cukrem wanilinowym, zagotowac. Powstaly twarozek odcedzic i ostudzic. Utrzec maslo z cukrem i twarogiem, dodac pare kropel esencji i bakalie. Do czesci paschy dodac kakao, wlozyc ja do tortownicy wyscielanej biszkoptami. Na wierzch polozyc druga czesc paschy, calosc oblac polewa czekoladowa. Schlodzic.
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Awatar użytkownika
myszola
Posty: 7
Rejestracja: 16 paź 2008, o 02:00

Post autor: myszola » 1 maja 2009, o 20:05

placek różowy - fajny pomysł na różowe piżama party!
Awatar użytkownika
Rilla
super forma
super forma
Posty: 1927
Rejestracja: 2 kwie 2006, o 00:00
Lokalizacja: Wrocław

Re: Szybkie ciasta

Post autor: Rilla » 2 maja 2009, o 14:45

Ireth pisze: Placek rozowy
szklanka maki i kisielu wisniowego w proszku, 6 jaj, szklanka oleju, poltorej lyzeczki proszku do pieczenia, banany do przybrania.

Utrzec jaja z cukrem, stopniowo dodawac make, kisiel i olej. Wlac do tortownicy wysmarowanej margaryna i wysypanej bulka, piec ok. 40 minut w 200 stopniach. Gotowe ciasto przybrac plasterkami bananow.
Oj. Naszło mnie na pieczenie i chciałam spróbować tego, ale... Ireth, ile cukru?:D
Awatar użytkownika
Ireth
super forma
super forma
Posty: 9197
Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
Lokalizacja: Ørestad City

Post autor: Ireth » 2 maja 2009, o 15:08

O w morde, zapomnialam o cukrze... Szklanka!
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Awatar użytkownika
Rilla
super forma
super forma
Posty: 1927
Rejestracja: 2 kwie 2006, o 00:00
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Rilla » 2 maja 2009, o 15:46

Podziękowała i poszła do kuchni ;)
sezamek
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 20
Rejestracja: 17 mar 2009, o 01:00

Re: Szybkie ciasta

Post autor: sezamek » 6 maja 2009, o 01:20

Ireth pisze: Placek szwedzki -- moj ulubiony, przepyszny jest
3 szklanki maki, 4 jaja, poltorej szklanki cukru, 3/4 kostki margaryny, kubeczek serka homo, pol szklanki smietany homo, 2 lyzeczki proszku do pieczenia, esencja waniliowa, bakalie.
A czy to rzeczywiście jest placek szwedzki, cy to Twoja robocza nazwa dla niego? :roll: Jak naprawdę szwedzki to wiesz może jak nazywa się w oryginale? Bo ja bym chciała jakiś sprawdzony przepis na ostkaka żeby był taki o lekko rozlewającej się konsystencji, do jedzenia łyżką, jak to na szwedofilkę przystało. A tymczasem ten przepis który podałaś, z serkiem homo - który w Szwecji homo już nie jest, żeby było weselej ;-)- przypomina mi raczej ciasto do bułek na ¦więtą £ucję... szafranowych Lusekatter.
Awatar użytkownika
Ireth
super forma
super forma
Posty: 9197
Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
Lokalizacja: Ørestad City

Re: Szybkie ciasta

Post autor: Ireth » 6 maja 2009, o 11:17

sezamek pisze:A czy to rzeczywiście jest placek szwedzki, cy to Twoja robocza nazwa dla niego?
Nie mam pojecia, skad sie wziela nazwa dla niego, ale jesli to Ci w niczym nie przypomina ciasta, jakie pamietasz ze Szwecji, to pewnie jest on tak szwedzki, jak pierogi ruskie czy placek wegierski ;) Tak czy owak, jest pyszny. A Twoje ostkaka mozesz wygulac przez szwedzkiego gugla, mi wyskoczylo 34.000 stron z przepisami ;)
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Awatar użytkownika
selma1
uzależniona foremka
uzależniona foremka
Posty: 978
Rejestracja: 20 wrz 2007, o 00:00
Lokalizacja: zza morza

Re: Szybkie ciasta

Post autor: selma1 » 6 maja 2009, o 14:34

sezamek pisze: A tymczasem ten przepis który podałaś, z serkiem homo - który w Szwecji homo już nie jest, żeby było weselej ;-)- przypomina mi raczej ciasto do bułek na Świętą Łucję... szafranowych Lusekatter.
Przepis Ireth nie moze przypominac Lussekatter, bo po pierwsze zawiera ser, a po drugie nie zawiera drozdzy. To tak gwoli scislosci. :cool:
Rozumienie wyklucza nienawisc.
sezamek
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 20
Rejestracja: 17 mar 2009, o 01:00

Re: Szybkie ciasta

Post autor: sezamek » 6 maja 2009, o 21:42

selma1 pisze: Przepis Ireth nie moze przypominac Lussekatter, bo po pierwsze zawiera ser, a po drugie nie zawiera drozdzy. To tak gwoli scislosci. :cool:
hi hi - no pewnie, że zauważyłam, że nie zawiera drożdży. Nie wiem jak Twój przepis na Lusekatter, ale mój przepis w oryginale miał coś o nazwie Kesella - wygląda na to, że znasz się na rzeczy, więc nie muszę tłumaczyć, czym Kesella jest - jest postacią sera :-)
Awatar użytkownika
koukla
super forma
super forma
Posty: 1199
Rejestracja: 15 cze 2005, o 00:00

Post autor: koukla » 6 maja 2009, o 22:32

Czekoladowiec

250 g gorzkiej czekolady 70% kakao
5 jajek
Odrobinka wody
Ekstrakt waniliowy
Skórka starta z 1 pomarańczy.

Czekoladę rozpuścić na parze z odrobiną wody. Przestudzić. Ubić pianę z białek. Żółtka utrzeć z czekoladą, dodać odrobinę ekstraktu waniliowego. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (może być keksówka). Posypać skórką pomarańczową.

Piec około 20 minut w temperaturze 120 stopni

Przepis z forum Galeria potraw na GW


Z pozdrowieniami dla fanek Montignaca. :)
кому-то легче жить с закрытыми глазами
это их выбор а мы свой делаем сами
Awatar użytkownika
babette
super forma
super forma
Posty: 7356
Rejestracja: 25 paź 2005, o 00:00
Lokalizacja: Spod Grunwaldu

Post autor: babette » 6 maja 2009, o 22:52

Zrobię Ci lepsze, bez ekstraktu.


I bez papieru. 8)
Wpis pierwotny skonfiskowany.
Niezgodność z ACTA.
Awatar użytkownika
koukla
super forma
super forma
Posty: 1199
Rejestracja: 15 cze 2005, o 00:00

Post autor: koukla » 7 maja 2009, o 19:09

babette pisze:Zrobię Ci lepsze, bez ekstraktu.


I bez papieru. 8)
Ok :D

Ale u Ciebie. Zamieniłam mieszkanie na takie bez piekarnika.
кому-то легче жить с закрытыми глазами
это их выбор а мы свой делаем сами
sezamek
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 20
Rejestracja: 17 mar 2009, o 01:00

Re: Szybkie ciasta

Post autor: sezamek » 8 maja 2009, o 21:30

Ireth pisze:
Placek rozowy
szklanka maki i kisielu wisniowego w proszku, 6 jaj, szklanka oleju, szklanka cukru, poltorej lyzeczki proszku do pieczenia, banany do przybrania.
Jak to jest z tą mąką i kisielkiem?
1)szklanka mąki i kisielu = wsypujemy kisiel do szklanki i dopełniamy mąką, żeby razem dało nam to szklankę?
2)szklanka mąki i szklanka kisielu?, czyli razem 2 szklanki?
:)
Awatar użytkownika
Ireth
super forma
super forma
Posty: 9197
Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
Lokalizacja: Ørestad City

Re: Szybkie ciasta

Post autor: Ireth » 8 maja 2009, o 23:14

sezamek pisze:2)szklanka mąki i szklanka kisielu?, czyli razem 2 szklanki? :)
Tak wlasnie :)
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Awatar użytkownika
Rilla
super forma
super forma
Posty: 1927
Rejestracja: 2 kwie 2006, o 00:00
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Rilla » 9 maja 2009, o 01:50

Btw., bo w końcu nie napisałam nic: kiślowe zrobiło furorę i wszyscy pytają o przepis. Dzięki wielkie Ireth, będę próbować następne ;)
sezamek
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 20
Rejestracja: 17 mar 2009, o 01:00

Re: Szybkie ciasta

Post autor: sezamek » 9 maja 2009, o 12:39

Ireth pisze:
sezamek pisze:2)szklanka mąki i szklanka kisielu?, czyli razem 2 szklanki? :)
Tak wlasnie :)
Ha! No to będę wiedziała następnym razem. Tym razem zorientowałam się juz jak miałam utarte jaka z cukrem, że opis może być dwuznaczny, więc zapytałam na przyszłość. Zaryzykowałam jednak i zrobiłam z pół szklanki kisielu i pół szklanki mąki :-) I wyszło pyszne, takie mokre :-) A którymśtam następnym razem zakombinuję jeszcze inaczej, np. myślę, że z powodzeniem można zamienić tą szklankę kiślu z torebki na niepełną szklankę mąki ziemniaczanej, a kolor różowy (i owocowy posmak) uzyskać sobie z owocowego soku, np. wisienka, malinka ;-) i wisienki takie wydrylowane z zalewy cukrowej, które robiłam z mamą, dorzucę, ale na bank opadną na spód.
Awatar użytkownika
Kelpie
foremka dyskutantka
foremka dyskutantka
Posty: 193
Rejestracja: 20 cze 2005, o 00:00
Lokalizacja: małopolska

Post autor: Kelpie » 20 maja 2009, o 10:41

Ciasto marchewkowe:

2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
4 szklanki startej marchewki
1,5 szklanki oleju
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
przyprawy - może być przyprawa do piernika, a może po prostu imbir,cynamon,kwasek cytrynowy. znalazłam tez przyprawę do jabłecznika-też się nada
bakalie - orzechy włoskie, rodzynki, starte migdały, wiórki kokosowe, czyli co kto lubi :)

Jajka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo mąkę i olej. Następnie dodać marchewkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i bakalie. Wszystko ładnie wymieszać, wylać do nasmarowanej formy (polecam te wąskie). Piec 40 min w temp. 180.

Właśnie takie upiekłam...tylko zapomniałam o sodzie i niezbyt urosło, no ale udekoruję bitą śmietaną i bakaliami i będzie ;)

smacznego!
Awatar użytkownika
czekoladowa
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 75
Rejestracja: 18 maja 2009, o 02:00
Lokalizacja: Kraków

Post autor: czekoladowa » 25 maja 2009, o 21:54

Podaję przepis na moje ulubione zimowe ciasto. Uwielbiam zwłaszcza, jak jest wilgotne i lejące w środku - takie w gruncie rzeczy po przekrojeniu ma być - półzakalcowate. I robimy bez proszku do pieczenia, ani sody - i tak wyrośnie. Chyba, że ktoś nie chce ryzykować - można wtedy trochę od biedy dodać.

Brownie

Składniki:

200g gorzkiej czekolady (ja biorę mleczną i gorzką, pół na pół)
200 g masła
1 łyzka cukru waniliowego
5 jajek
0,5 kg cukru (daję mniej bo to i tak bomba kaloryczna, myślę, że 25-30 dag wystarczy)
0,4 kg mąki
szczypta soli
200 g rozdrobionych orzechów włoskich


Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej (czyli w misce umieszczonej nad
garnkiem z gotująca się wodą, ja "zawiesiłam" mały garnek na garnku o większej
średnicy). Wsypujemy cukier waniliowy.
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy kawę i masę czekoladową.
Wyrabiamy mikserem, wsypujemy mąkę, sól i na końcu dodajemy orzechy.
Przelewamy masę na blachę (ja użyłam blachy o średnicy 25cm i wyszło w sam raz). Do ciasta można dolać łyżeczkę mocnej, zaparzonej kawy - wtedy wyjdzie ciasto kawowo-czekoladowe.
Pieczemy 35 minut w temp. 200 stopni.

Smacznego!

Przepis pochodzi z Galerii Potraw w Gazecie Wyborczej :-)
Awatar użytkownika
rybkamala
foremka dyskutantka
foremka dyskutantka
Posty: 229
Rejestracja: 11 mar 2009, o 01:00
Lokalizacja: warszawa

Post autor: rybkamala » 26 maja 2009, o 09:18

drogie Panie. na gwałt potrzebuję sprawdzonego przepisu na najzwyklejszego murzynka (zgubiłam swój "zeszyt kucharski" :(). jeśli możecie poratować, to będę zobowiązana :wink:.
Awatar użytkownika
dunkel
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 80
Rejestracja: 11 maja 2009, o 02:00

Post autor: dunkel » 26 maja 2009, o 09:27

cukiernia --- lub dobry sklep spożywczy :P
...Jeszcze obok ciebie moje ramię
A jednak szukamy się...
Awatar użytkownika
rybkamala
foremka dyskutantka
foremka dyskutantka
Posty: 229
Rejestracja: 11 mar 2009, o 01:00
Lokalizacja: warszawa

Post autor: rybkamala » 26 maja 2009, o 09:36

akurat nie kremowe ciasta wolę robić sama. zawsze to nie czuć chemią. tylko straciłam przepis babci, a ta jest w najbliższym czasie nieosiągalna. stąd prośba o jakiś inny wypróbowany :roll:.
Awatar użytkownika
dunkel
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 80
Rejestracja: 11 maja 2009, o 02:00

Post autor: dunkel » 26 maja 2009, o 09:38

przecież w dzisiejszym świecie wszystko czuć chemią ...
...Jeszcze obok ciebie moje ramię
A jednak szukamy się...
Awatar użytkownika
rybkamala
foremka dyskutantka
foremka dyskutantka
Posty: 229
Rejestracja: 11 mar 2009, o 01:00
Lokalizacja: warszawa

Post autor: rybkamala » 26 maja 2009, o 09:39

staram się temu opierać :P
Awatar użytkownika
dunkel
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 80
Rejestracja: 11 maja 2009, o 02:00

Post autor: dunkel » 26 maja 2009, o 09:41

wiec nie przeszkadzam ---przepraszam za zaśmiecanie , bye
...Jeszcze obok ciebie moje ramię
A jednak szukamy się...
Awatar użytkownika
czekoladowa
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 75
Rejestracja: 18 maja 2009, o 02:00
Lokalizacja: Kraków

Post autor: czekoladowa » 26 maja 2009, o 13:12

Rybko, masa sprawdzonych przepisów, razem ze zdjęciami, jest właśnie w Galerii Potraw na forum Wyborczej ;-)

http://fotoforum.gazeta.pl/k/murzynek.html
Awatar użytkownika
rybkamala
foremka dyskutantka
foremka dyskutantka
Posty: 229
Rejestracja: 11 mar 2009, o 01:00
Lokalizacja: warszawa

Post autor: rybkamala » 26 maja 2009, o 17:21

o :o, faktycznie. dziękuję ślicznie :D
ODPOWIEDZ