Witam,
zakładam ten wątek, ponieważ od pewnego czasu we wszystkich książkach kucharskich które wpadają mi w ręce napotykam się z radą, aby podczas gotowania używać sklarowanego masła.
Zastanawiam się, czy naprawdę ma to aż tak duże znaczenie w późniejszym smaku. Z tego co widziałam w Almie masło sklarowane jest jakieś 10 razy droższe od zwykłego. Podobno można je samemu sklarować, ale wcale nie wychodzi to dużo taniej. Dodatkowo nie do końca wiem jak miałabym to zrobić Czy są tu jakieś Panie które mogą doradzić ogólnie w tej kwestii.
Sklarowane masło - czy cena = smakowi?
Sklarowane masło - czy cena = smakowi?
Tabletki odchudzające - mój sposób na walkę z otyłością
Re: Sklarowane masło - czy cena = smakowi?
Po 1. masło klarowane jest bardziej odporne na wysokie temperatury - nie przypala się tak jak zwykłe masło.
Po 2. można je przechowywać bez lodówki - podczas klarowania usuwane jest (chyba) białko - więc nie jełczeje.
Po 3. Masło klarowane można zrobić samemu - wystarczy kupić masło niesolone i je rozpuścić na małym ogniu, pozbywając się po drodze białka które wypłynie na wierzch. Z kilograma masła zrobisz około 0,8 kg masła klarowanego (ghee).
Po 2. można je przechowywać bez lodówki - podczas klarowania usuwane jest (chyba) białko - więc nie jełczeje.
Po 3. Masło klarowane można zrobić samemu - wystarczy kupić masło niesolone i je rozpuścić na małym ogniu, pozbywając się po drodze białka które wypłynie na wierzch. Z kilograma masła zrobisz około 0,8 kg masła klarowanego (ghee).
-
- początkująca foremka
- Posty: 20
- Rejestracja: 10 gru 2012, o 13:21
Re: Sklarowane masło - czy cena = smakowi?
Masło po roztopieniu trzeba przecedzić przez gazę. Samo zebranie białka nie wystarczy. Zawsze coś zostanie i może spowodować zepsucie się masła. Po przecedzeniu jest czyste (właśnie klarowne). Przelewamy je do naczynia z ciemnego szkła i przechowujemy w lodówce. Nie przechowujemy w pojemnikach z tworzyw sztucznych, bo masło ma wyjątkową tendencję do chłonięcia wszelkich obcych zapachów.
Re: Sklarowane masło - czy cena = smakowi?
Sklarowałam ostatnio kupione na targu oryginalne, jak mniemam, masło. Jest rewelacyjne jako krem dla skóry - wbrew pozorom nie zostawia warstwy tłuszczu, koi, wręcz goi podrażnienia, nacieram nim całą twarz - nie drażni spojówek. O.
-
- początkująca foremka
- Posty: 16
- Rejestracja: 30 lip 2021, o 10:44
Re: Sklarowane masło - czy cena = smakowi?
moim zdaniem warto!