Sałatki

Nasze ulubione potrawy, przepisy kulinarne, diety cud. Tu piszemy o zdrowym odżywianiu i o tym co tłuste, słodkie i niezdrowe ... ale takie smaczne.
Awatar użytkownika
deb-ute
super forma
super forma
Posty: 1328
Rejestracja: 30 lis 2004, o 00:00

Post autor: deb-ute » 17 cze 2006, o 20:26

Ireth pisze:Mnie sie rukola stanowczo przejadla,.
slyszalam ze od tego rosna cycki czy to prawda? 8)
Awatar użytkownika
Ireth
super forma
super forma
Posty: 9197
Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
Lokalizacja: Ørestad City

Post autor: Ireth » 17 cze 2006, o 21:10

deb-ute pisze:slyszalam ze od tego rosna cycki czy to prawda? 8)
Nieprawda... :cry:
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Awatar użytkownika
Arwen
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 98
Rejestracja: 10 lut 2005, o 00:00
Lokalizacja: Dolny Slask/Wroclaw

Post autor: Arwen » 17 cze 2006, o 22:53

deb-ute pisze:
Ireth pisze:Mnie sie rukola stanowczo przejadla,.
slyszalam ze od tego rosna cycki czy to prawda? 8)
Rany, gdyby to była prawda, to moja ciotka ciągałaby biust po chodniku :cool:



Jadłam dzisiaj coś pysznego. Podaję przepis w "Sałatkach", bo danie jest bardzo proste do przygotowania.

Szparagi z łososiem dla dwóch osób

Składniki:
pęczek białych szpapargów
100 g filetu z łososia
dwie łyżki posiekanego koperku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka masła
sól, pieprz, łyżeczka cukru

Sposób przyrządzania:

Szparagi umyć, a następnie usunąć zdrewniałe końcówki. Obrać dość cienko, a następnie związać w pęczek bawełnianą nitką i gotować w wysokim garnku przez ok. 10 minut we wrzątku z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Odsączyć.
Łososia pokroić, i wrzucić na patelnię na rozgrzane masło. Smażyć przez 2 minuty, dodając sok z cytryny, pieprz i szczyptę soli, a pod sam koniec koperek. Szparagi układać na talerzach i polać przygotowanym sosem. Podawać natychmiast na gorąco.

Mniam. 8)
"Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt."

[img]http://img.photobucket.com/albums/v140/Torrero/lov_sr02.gif[/img] [img]http://img.photobucket.com/albums/v140/Torrero/avatar-3649.gif[/img]
Awatar użytkownika
kocica31
natchniona foremka
natchniona foremka
Posty: 310
Rejestracja: 11 paź 2004, o 00:00
Lokalizacja: warszawa

Post autor: kocica31 » 18 cze 2006, o 13:39



Sałatka była bardzo orginalna choć szczerze powiedzawszy nie spotkałam się nigdy z takim dodatkami ale wszytkiego trzeba spróbować

cała puszka kukurydzy
pół kostki sera feta
przyprawy
majonez

nie solimy :lol:
jakość nie ilość ma znaczenie
Awatar użytkownika
dobranocka13
super forma
super forma
Posty: 3030
Rejestracja: 19 lut 2006, o 00:00

Post autor: dobranocka13 » 18 cze 2006, o 14:46

Arwen pisze: Jadłam dzisiaj coś pysznego. Podaję przepis w "Sałatkach", bo danie jest bardzo proste do przygotowania.

Szparagi z łososiem dla dwóch osób
Brzmi smakowicie, tylko kto te cholerne szparagi obierze tak zeby stwardniałych włókien nie było. Mi sie to jeszcze nie udało. :(
Kocica31 pisze: cała puszka kukurydzy
pół kostki sera feta
przyprawy
majonez

nie solimy
:D
To sałatka z gatunku "wszystkie sklepy w okolicy zamknięte" :D
Awatar użytkownika
irka
uzależniona foremka
uzależniona foremka
Posty: 561
Rejestracja: 1 sie 2003, o 00:00
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: irka » 19 cze 2006, o 08:11

to ja jeszcze cos wrzuce


paczka ryzu (gotujemy w wodzie osolonej albo z kostka rosolowa)
podwojna piers kurczaka (j.w. :wink: )) - po ugotowaniu kroimy na kawałeczki
i do michy razem z ryżem
do tejże michy:
dwa pomidory - w kosteczke
kukurydza z puszki
posiekane parynowane pieczarki (mniej wiecej słoiczek)
dwie posiekane cebulki
posiekany pęczek koperku
wszystko łączymy majonezem (ile kto lubi)
lepiej pozno niz wcale
Awatar użytkownika
kocica31
natchniona foremka
natchniona foremka
Posty: 310
Rejestracja: 11 paź 2004, o 00:00
Lokalizacja: warszawa

Post autor: kocica31 » 19 cze 2006, o 14:30

To sałatka z gatunku "wszystkie sklepy w okolicy zamknięte" :D

ROZBAWIŁAŚ MNIE JESZCZE BARDZIEJ
jakość nie ilość ma znaczenie
Awatar użytkownika
Ireth
super forma
super forma
Posty: 9197
Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
Lokalizacja: Ørestad City

Post autor: Ireth » 12 lip 2006, o 21:18

Prosze o podzielenie sie przepisem na dobra i wegetarianska salatke z burakow, mam wlasnie ich resztke w lodowce.
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Awatar użytkownika
cello
uzależniona foremka
uzależniona foremka
Posty: 617
Rejestracja: 28 wrz 2005, o 00:00
Lokalizacja: z big bangu

Post autor: cello » 12 lip 2006, o 22:51

to zdecydowanie daleko od sałaki, ale może chłodnik??
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,5404 ... EPISY.html
tylko, wiesz, nie mam pojęcia czy buraki to to samo co boćwinka.. :oops:
"jestem logiczna i myślę, co niekoniecznie przystoi dziewczynkom, ale to zawsze lepsze niż całowanie"
B. Vanderbeke
Awatar użytkownika
ulek76
super forma
super forma
Posty: 1643
Rejestracja: 9 mar 2005, o 00:00

Post autor: ulek76 » 13 lip 2006, o 10:54

cello pisze:to zdecydowanie daleko od sałaki, ale może chłodnik??
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,5404 ... EPISY.html
tylko, wiesz, nie mam pojęcia czy buraki to to samo co boćwinka.. :oops:
Hehehe! Popatrz na Składniki a znajdziesz odpowiedź.

"Składniki:
- duży pęczek boćwiny wraz z młodymi buraczkami"

Boćwina to młode listki buraków. Zrywa się je gdy burak jest jeszcze małym korzonkiem a nie wielką bulwą. :)
A chłodnik litewski....... Mniam. Obrazek


Też z liści burakowych :)
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,5404 ... EPISY.html
Wino kobiety i śpię!
Awatar użytkownika
cello
uzależniona foremka
uzależniona foremka
Posty: 617
Rejestracja: 28 wrz 2005, o 00:00
Lokalizacja: z big bangu

Post autor: cello » 13 lip 2006, o 12:08

ulek76 pisze: Boćwina to młode listki buraków. Zrywa się je gdy burak jest jeszcze małym korzonkiem a nie wielką bulwą. :)
:serduszka:
dzięki za pomoc, Ulek. szukałam dla Ireth przepisu bezmięsnego, więc czytałam każdy pobieżnie, co nie zmienia faktu, że pojęcia bladego nie miałam o różnicy pomiędzy botwinką, burakiem i/a boćwinką.
"jestem logiczna i myślę, co niekoniecznie przystoi dziewczynkom, ale to zawsze lepsze niż całowanie"
B. Vanderbeke
Awatar użytkownika
enzymowka
super forma
super forma
Posty: 4960
Rejestracja: 30 cze 2003, o 00:00
Lokalizacja: z latarni morskiej

Post autor: enzymowka » 13 lip 2006, o 19:52

cello pisze:różnicy pomiędzy botwinką, burakiem i/a boćwinką.
:shock: A jaka jest różnica między botwinką a boćwinką?? :scratch: Coś mi się o uszy obiło, że botwinka to zupa z boćwinki, ale głowy nie dam.. :lol:
Awatar użytkownika
Ireth
super forma
super forma
Posty: 9197
Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
Lokalizacja: Ørestad City

Post autor: Ireth » 13 lip 2006, o 20:15

Drogie Panie:
-- Cello: doceniam, ale mi zalezy na sprawdzonym przepisie, bo buraki to specyficzne warzywo... A za chlodnikami nie przepadam.
-- Enzi: bocwina to ta roslina, jaka Ci opisala Ulek, zas botwinka to zupa z tejze (ale nie chlodnik).

To ma ktos jakis przepis???
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Awatar użytkownika
CO2
super forma
super forma
Posty: 1485
Rejestracja: 28 mar 2004, o 00:00

Post autor: CO2 » 13 lip 2006, o 20:18

enzymowka pisze: :shock: A jaka jest różnica między botwinką a boćwinką?? :scratch: Coś mi się o uszy obiło, że botwinka to zupa z boćwinki, ale głowy nie dam.. :lol:
No jak to. Nie wiesz?!! Bocwinka, to zupa z bocka. Podobno pycha. W moich stronach juz ich nie ma.
Awatar użytkownika
Dryzek
super forma
super forma
Posty: 1104
Rejestracja: 2 lut 2005, o 00:00
Lokalizacja: z klatki

Post autor: Dryzek » 15 lip 2006, o 00:14

A ja myślałam że boćwinka to pierwsza myśl o ciąży ;)
''quem dii diligunt, adolescens moritur...''

W lodówce pocięta w plastry puszcza do mnie oko krowa... codzienność
Awatar użytkownika
idealna
super forma
super forma
Posty: 3896
Rejestracja: 14 kwie 2006, o 00:00

Post autor: idealna » 15 lip 2006, o 11:39

skrzyżowanie swinki z bocianem
Nasze umysły są jak spadochrony - pracują tylko wtedy, kiedy są otwarte
Awatar użytkownika
osiol
Moderatorka
Moderatorka
Posty: 2193
Rejestracja: 17 sty 2006, o 00:00
Lokalizacja: znów gdzieś tam ;)

Post autor: osiol » 15 lip 2006, o 19:53

Sałatka gyros z kurczak.

Troche z nią zabawy ale pycha jest.
Najpier kupujemy ze dwa cycki z kurczaka posypujemy je obficie przyprawą gyros i odstawiamy na dłuugo do lodówki. Nie za długo rzecz jasna niech one nam się tam nie zepsują. Ale minimum 24 h.
Potem je wyjmujemy i smażymy. W całości.
Jak one się tam partolą na patelni to my kroimy średnią cebulę w drobną kostkę ze dwie trzy papryki w większą kostkę dodajemy do tego łyżkę ketchupu i trochę majonezu i czekamy aż sie cycki usmażą. jak sie już usmażą to też je kroimy w kostkę dodajemy do tamtych rzeczy można podlać olejem ze smażenia wszystko mieszamy i zajadamy :)

W tej wersji jest najlepsza ale można do tego dodać jeszcze kukurydzę groszek kapustę pekińską czy inne śmieci.
Awatar użytkownika
Ano
natchniona foremka
natchniona foremka
Posty: 474
Rejestracja: 29 lis 2005, o 00:00
Lokalizacja: południe

Post autor: Ano » 29 lip 2006, o 11:12

też należę do grona"sałatkowiczek"...choc ostatnio jakoś brak mi czasu na robienie bardziej wykwintnych sałatek, stąd kończe na pomidorach z cebulą+kefir (lub jogurt naturalny), sól ,pieprz, troche octu (polecam jabłkowy)..i troche ziółek....
a swojego czasu moją ulubioną była "sałatka słoneczna", tzn:
seler (ze słoika)
20dkg szynki (kroimy w kosteczki)
20dkg sera żółtego (też krojony na kostki, nie starty!)
4 jajka
puszka ananasa
kukurydza
por
mozna dodać czerwona fasolkę, i tradycyjnie majonez...pycha
:P
"nigdy nikomu,ani na żadanie,ani na prośby niczyje, nie podam trucizny!"
Awatar użytkownika
ulek76
super forma
super forma
Posty: 1643
Rejestracja: 9 mar 2005, o 00:00

Post autor: ulek76 » 29 lip 2006, o 11:15

O jedna z moich ulubionych sałatek (tylko w wersji bez pora i bez fasoli).

Też uwielbiam sałatki, ale ze względu na to, że nie mogę jeść surowych warzyw i owoców, robimy takie z gotowanych lub parzonych.
Jestem sałatkożercą. :P
Wino kobiety i śpię!
Awatar użytkownika
Ano
natchniona foremka
natchniona foremka
Posty: 474
Rejestracja: 29 lis 2005, o 00:00
Lokalizacja: południe

Post autor: Ano » 29 lip 2006, o 11:23

ulek76 pisze: Też uwielbiam sałatki, ale ze względu na to, że nie mogę jeść surowych warzyw i owoców, robimy takie z gotowanych lub parzonych.
Jestem sałatkożercą. :P
więc pozostaje chyba tylko tradycyjna jarzynowa... :( tam prawie wszystko jest gotowane....ale tez jest pyszna..... :wink:
"nigdy nikomu,ani na żadanie,ani na prośby niczyje, nie podam trucizny!"
Awatar użytkownika
ulek76
super forma
super forma
Posty: 1643
Rejestracja: 9 mar 2005, o 00:00

Post autor: ulek76 » 29 lip 2006, o 11:27

Ano pisze:więc pozostaje chyba tylko tradycyjna jarzynowa... :( tam prawie wszystko jest gotowane....ale tez jest pyszna..... :wink:
Odkryłyśmy już wiele przepisów na sałatki. Jest w czym wybierać. ;) A tradycyjną warzywną sałatkę baaaardzo lubię. :)
Wino kobiety i śpię!
Awatar użytkownika
Japonka
Moderatorka
Moderatorka
Posty: 3906
Rejestracja: 3 paź 2004, o 00:00
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Japonka » 29 lip 2006, o 16:35

To ja dorzuce jeszcze jedna salatke.

2 peczki sałaty rzymskiej
1 lyzka oliwy z oliwek
1 lyzka octu winnego
4 zabki czosnku
sol i piprz

Salate myjemy, glaby wykrajamy i rozdzielamy liscie. Nastepnie wrzucamy na rozgrzana oliwe, dorzucamy siekany czosnek i ocet winny, sol i piprz do smaku. Podduszamy troszeczke i potem.......rozkoszujemy sie smakiem.
Pozdrawiam Piękne Panie
maa
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 79
Rejestracja: 9 lip 2006, o 00:00
Lokalizacja: Poznań

Post autor: maa » 31 lip 2006, o 23:29

:) ...a ja powiem tylko, że prawie wszystkie sałaty, głównie warzywne i obowiązkowa spolszczoną grecką posypuję:

a) uprażonymi ziarnami słonecznika
b) pokruszonym lekko groszkiem ptysiowym

Efekt dają znakomity! :D
Awatar użytkownika
posh
foremka dyskutantka
foremka dyskutantka
Posty: 202
Rejestracja: 3 wrz 2005, o 00:00

Post autor: posh » 1 sie 2006, o 09:01

Japonka pisze:To ja dorzuce jeszcze jedna salatke.

2 peczki sałaty rzymskiej
1 lyzka oliwy z oliwek
1 lyzka octu winnego
4 zabki czosnku
sol i piprz

Salate myjemy, glaby wykrajamy i rozdzielamy liscie. Nastepnie wrzucamy na rozgrzana oliwe, dorzucamy siekany czosnek i ocet winny, sol i piprz do smaku. Podduszamy troszeczke i potem.......rozkoszujemy sie smakiem.

cuddowna.
yo se que estare bien
los gatos como yo
caen de pie
Awatar użytkownika
Gezond_Tijd
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 47
Rejestracja: 21 cze 2008, o 02:00
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Gezond_Tijd » 2 lip 2008, o 22:06

To ja się dopiszę z moją sałatką (Na początku jak dostałam przepis to nie byłam do niej przekonana, ale po zjedzeniu... pychotka)

Składniki zależnie od ilości osób. Przepis na 2-3 osoby?

2 nóżki wędzonego kurczaka
puszka kukurydzy
pół świeżej czerwonej papryki
(pół lub cała) puszka ananasa
jeden serek pleśniowy (polecam Turek-naturalny. Sprawdzony!)
curry, majonez, keczup (polecam pudliszki), sól i pieprz

Oczywiście mięsko z kurczaka oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze lub większe kawałki. Paprykę kroimy w małe paseczki. Jeżeli chodzi o serek pleśniowy technika 'siekania' jest dowolna :wink: Kiedy składniki znajdą się już w misce dorzucamy 'puszkowe' specjały. Sól, pieprz i curry (ja ze względu na to, że uwielbiam curry to nie żałuję, sałatka nabiera wtedy ładnego kolorku) wedle uznania. Majonezu i keczupu pół na pół, tak aby skleić wszystko w całość :wink: Sałatka może wydawać się trochę nietypowa, ale doznania smakowe dla mnie były niesamowite :lol: Polecam i życzę smacznego!
Awatar użytkownika
robackowa
foremka dyskutantka
foremka dyskutantka
Posty: 291
Rejestracja: 31 maja 2008, o 02:00
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: robackowa » 3 lip 2008, o 15:37

kasienkaa pisze:Ostatnio jadlam pyszna salatke z brokulow z serem feta, i sosem czosnkowym - palce lizac
świetne połączenie :)

ja osobiście polecam: zielona sałata, pomidory (ćwiartki), ogórek (ósemki) kukurydza a do tego domowy dressing 1000 wysp (jajko roztarte z pietruszką, szczypiorkiem, majonezem i przyprawami)

tak mniej więcej ;)
[i]"A niebo zostawmy im - Aniołom oraz wróblom."[/i]
mk
foremka dyskutantka
foremka dyskutantka
Posty: 189
Rejestracja: 27 kwie 2007, o 00:00

Post autor: mk » 4 lip 2008, o 06:34

robackowa pisze: ja osobiście polecam: zielona sałata, pomidory (ćwiartki), ogórek (ósemki) kukurydza a do tego domowy dressing 1000 wysp (jajko roztarte z pietruszką, szczypiorkiem, majonezem i przyprawami)

tak mniej więcej ;)
Jakie przyprawy do tego sosu 1000 wysp?
Ilekroć wyrzekasz się czegoś, wiążesz się z tym na zawsze.
Awatar użytkownika
reni33
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 16
Rejestracja: 26 maja 2006, o 00:00

Post autor: reni33 » 21 sty 2009, o 17:00


Dawno tu nie zaglądałam , wrócilam 8) i od razu częstuję sałatką


Sałatka z kurczakiem


Obrazek

1 pierś z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 nieduża cebula
1 jabłko
1 mała kapusta pekińska
10 dkg sera żółtego
3-4 ugotowane jajka
kawalek papryki (może być ze słoika)
sok z cytryny
sól, pieprz.
średni słoik majonezu


Pierś z kurczaka pokroić na paski i usmażyć na rumiano
posypać solą, pieprzem, i przyprawą do kurczaka, odstawić do wystudzenia
Kapustę pokroić w kostkę, nie szatkować.. cebulę drobno, jabłko w kosteczkę,
paprykę w paseczki jajka na kawałeczki, ser zółty w paseczki..
wlożyć wszystkie rozdrobnione skladniki do naczynia, dodać drobno pokrojone mięso
skropić sokiem z cytryny doprawić do smaku wymieszać z majonezem... :-P
Ostatnio zmieniony 23 sty 2009, o 19:59 przez reni33, łącznie zmieniany 1 raz.
luna19 [b]forum kulinarne - www.garkulinar.jun.pl[/b]
Awatar użytkownika
dolce vita
uzależniona foremka
uzależniona foremka
Posty: 811
Rejestracja: 25 lut 2007, o 00:00

Post autor: dolce vita » 21 sty 2009, o 17:51

Gdzie można dostać sample? ;)
Konferencji prasowej nie będzie.
Awatar użytkownika
osiol
Moderatorka
Moderatorka
Posty: 2193
Rejestracja: 17 sty 2006, o 00:00
Lokalizacja: znów gdzieś tam ;)

Post autor: osiol » 6 kwie 2009, o 21:56

Byłyśmy na proszonym wieczorku u mojej byłej i dostałyśmy pycha sałatkę:

- sałata lodowa (dość drobno poszatkowana)
- prażone pestki dyni
- płatki migdałów
- ser camembert pokrojony w kostkę
- kukurydza
- sos czosnkowy z jogurtu naturalnego i czosnku ;)

Wymieszać - zajadać. Pycha. :)
ODPOWIEDZ