Pieczemy chleb i bulki
Re: Chleb wlasnorecznie wypiekany
Bulki ostatnio pieke, jedne z przepisu Pink, drugie z przepisu autorki bloga I can't believe it's vegan.
Bulki z rozmarynem
paczka suszonych drozdzy
lyzka cukru
1,5 szkl. cieplej wody
1,5 szkl. maki graham lub razowej
1,5 szklanki maki bialej
2 lyzeczki soli
troche oliwy
suszony rozmaryn, suszone pomidory (moga byc ze sloika, osaczone)
Drozdze rozpuscic w wodzie, dodac cukier, odstawic na 10 minut. Maki wymieszac w misce, dolac drozdze, wyrabiac podsypujac maka w razie potrzeby. Odstawic na godzine w cieple miejsce. Po godzinie ciasto wyjac, wgniesc w nie pomidory i rozmaryn oraz troche oliwy (kilka lyzek). Formowac bulki, ulozyc na blasze i dac im rosnac 30 minut. Piec 30 minut w 180 stopniach.
Bulki oliwkowe
750 g maki
maly sloik posiekanych oliwek
1,5 lyzki soli
paczka suszonych drozdzy
450 ml cieplej wody
2 lyzki oliwy
lyzka suszonych ziol
Make, sol, drozdze i ziola wymieszac, dodac oliwe, wode i oliwki, wyrabiac podsypujac maka w razie potrzeby. Odstawic na godzine w cieple miejsce. Potem znow zagniesc i formowac bulki. Odstawic je na kwadrans. Piec 30 minut w 180 stopniach (beda blade, ale takie maja byc!).
Smacznego
Bulki z rozmarynem
paczka suszonych drozdzy
lyzka cukru
1,5 szkl. cieplej wody
1,5 szkl. maki graham lub razowej
1,5 szklanki maki bialej
2 lyzeczki soli
troche oliwy
suszony rozmaryn, suszone pomidory (moga byc ze sloika, osaczone)
Drozdze rozpuscic w wodzie, dodac cukier, odstawic na 10 minut. Maki wymieszac w misce, dolac drozdze, wyrabiac podsypujac maka w razie potrzeby. Odstawic na godzine w cieple miejsce. Po godzinie ciasto wyjac, wgniesc w nie pomidory i rozmaryn oraz troche oliwy (kilka lyzek). Formowac bulki, ulozyc na blasze i dac im rosnac 30 minut. Piec 30 minut w 180 stopniach.
Bulki oliwkowe
750 g maki
maly sloik posiekanych oliwek
1,5 lyzki soli
paczka suszonych drozdzy
450 ml cieplej wody
2 lyzki oliwy
lyzka suszonych ziol
Make, sol, drozdze i ziola wymieszac, dodac oliwe, wode i oliwki, wyrabiac podsypujac maka w razie potrzeby. Odstawic na godzine w cieple miejsce. Potem znow zagniesc i formowac bulki. Odstawic je na kwadrans. Piec 30 minut w 180 stopniach (beda blade, ale takie maja byc!).
Smacznego
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Re: Pieczemy chleb i bulki
Łał, trza wypróbować.
Re: Pieczemy chleb i bulki
Zrobiłam zaczyn i upieklam chleb żytni. Całkiem niezły. Jedyny problem, to jak zaczyn się kisi (rośnie), to w mieszkaniu jedzie jak w gorzelni.
Wpis pierwotny skonfiskowany.
Niezgodność z ACTA.
Niezgodność z ACTA.
Re: Pieczemy chleb i bulki
Szkoda, że nie wpadłam na to, żeby tu na forum poszukać przepisu na bułki... Jak mnie wzięło w zeszłym roku, żeby upiec, to nie wyrosły w ogóle i jeszcze było czuć drożdżami. Może przepis był dobry, tylko drożdże stare...? Ale w Anglii wtedy siedziałam i tylko w jednym sklepie mieli drożdże, zresztą polskie. Moja co prawda wpierdzielała, aż jej się uszy trzęsły, ale ona to chyba zje wszystko, zwłaszcza jeśli ja przygotuję. Ale teraz zrobię te słodkie bułki według przepisu Ireth i zobaczymy, dam znać, jak wyszły
Jak znowu nie wyrosną, znaczy że nie powinnam się zabierać do ciast drożdżowych, a pozostać przy muffinkach. Ale to by smutne było.
Jak znowu nie wyrosną, znaczy że nie powinnam się zabierać do ciast drożdżowych, a pozostać przy muffinkach. Ale to by smutne było.
Re: Pieczemy chleb i bulki
Dziewczyny, ale pieczecie te chleby normalnie w piekarniku, czy w takiej specjalnej maszynce do pieczenia chleba?
Re: Pieczemy chleb i bulki
Piekę w zwykłej blaszce podłużnej w piekarniku.
Re: Pieczemy chleb i bulki
Te maszynki wymyślili dla picu, żeby z ludzi idiotów robić i kasę zarabiać. Piecz normalnie w piekarniku
- blue bird
- początkująca foremka
- Posty: 34
- Rejestracja: 14 lut 2006, o 00:00
- Lokalizacja: ziemia obiecana
Re: Pieczemy chleb i bulki
Kiedyś piekłam chleb w piekarniku, to była masakra, żmudne wyrabianie ciężkiego ciasta z pełnoziarnistej mąki. Kupiłam tanią maszynę w Lidlu i piekę raz w tygodniu; sam się robi i jest super smaczny.
Re: Pieczemy chleb i bulki
A ja nie narzekam na blaszkę, jest spoko.
Re: Pieczemy chleb i bulki
Ja ostatnio zaczęłam piec chleb, chyba z diety Dukana (na taki przynajmniej wygląda). Jest banalnie prosty i naprawdę rewelacyjny.
- 3 jajka
- ser biały (chudy), około 20 dkg
- drożdże (ok. 1/4 kostki)
- 6 łyżek otrębów owsianych
- 4 łyżki otrębów pszennych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- zioła prowansalskie / koperek suszony / czosnek / generalnie co kto lubi, można tu wymyślać różne rzeczy; osobiście polecam z ziołami
- szczypta soli
Wszystko zmiksować. Wyjdzie porcja na małą, podłużną foremkę. Piec ok. 45 minut w temp. 160-170 stopni.
- 3 jajka
- ser biały (chudy), około 20 dkg
- drożdże (ok. 1/4 kostki)
- 6 łyżek otrębów owsianych
- 4 łyżki otrębów pszennych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- zioła prowansalskie / koperek suszony / czosnek / generalnie co kto lubi, można tu wymyślać różne rzeczy; osobiście polecam z ziołami
- szczypta soli
Wszystko zmiksować. Wyjdzie porcja na małą, podłużną foremkę. Piec ok. 45 minut w temp. 160-170 stopni.
"M Czy zdarza ci się słyszeć głosy?
B Tylko wtedy, gdy do mnie mówią."
B Tylko wtedy, gdy do mnie mówią."
Re: Pieczemy chleb i bulki
Mam takie głupie pytanie nowicjuszki, czy foremka do keksu ma być aluminiowa czy silikonowa, czy może to bez znaczenia? I czy wyłożyć ją papierem czy lepiej wysmarować masłem i wysypać bułką tartą?
Chciałabym wyrazić moją opinię... Ale nie chce mi się jej bronić przez następne trzy godziny.
Re: Pieczemy chleb i bulki
Ja tam biorę co jest pod ręką. Czasami wykładam papierem
a czasami wysypuję bułką tartą. Formy silikonowej nie mam
ale myślę, że spełnia podobną funkcję jak zwykła blacha.
a czasami wysypuję bułką tartą. Formy silikonowej nie mam
ale myślę, że spełnia podobną funkcję jak zwykła blacha.
Re: Pieczemy chleb i bulki
Aha, bo myślałam, że jeśli jest bułka tarta, to skórka będzie bardziej chrupiąca. Więc przestaję się przejmować i biorę się za wypieki! Dziękuję bardzo
Chciałabym wyrazić moją opinię... Ale nie chce mi się jej bronić przez następne trzy godziny.
Re: Pieczemy chleb i bulki
W obecnej sytuacji chciałabym zacząć piec sama chleb. Jaką mąkę polecacie? Ta z lubelli jest ok? Napisane ma chlebowa Jak rośnie? Lepszy chleb na drożdżach czy zakwasie?
Re: Pieczemy chleb i bulki
Chleb na zakwasie jest dłużej świeży i ma bardziej zbitą konsystencję. Jest też bardziej syty.
Chleb na drożdżach jest banalnie prosty do zrobienia. O ile dostanie się drożdże bo ostatnio jest ich deficyt. Ja i bułki i chleb robię na drożdżach suchych i wszystkim smakuje.
Mąka - zależy co lubisz - czy ma być chleb pełnoziarnisty, czy z dodatkiem mąki orkiszowej, czy ma być żytni, pszenny czy gryczany - co kto lubi, na każdą z mąk znajdziesz przepis.
Chleb na drożdżach jest banalnie prosty do zrobienia. O ile dostanie się drożdże bo ostatnio jest ich deficyt. Ja i bułki i chleb robię na drożdżach suchych i wszystkim smakuje.
Mąka - zależy co lubisz - czy ma być chleb pełnoziarnisty, czy z dodatkiem mąki orkiszowej, czy ma być żytni, pszenny czy gryczany - co kto lubi, na każdą z mąk znajdziesz przepis.
-
- uzależniona foremka
- Posty: 692
- Rejestracja: 18 wrz 2019, o 22:30
Re: Pieczemy chleb i bulki
Tak myślę czy zamiast tych otrębów których nie mam można wykorzystać po prostu Mąkę npm gryczaną, orkiszową?mikimoto pisze: ↑27 lip 2012, o 16:15Ja ostatnio zaczęłam piec chleb, chyba z diety Dukana (na taki przynajmniej wygląda). Jest banalnie prosty i naprawdę rewelacyjny.
- 3 jajka
- ser biały (chudy), około 20 dkg
- drożdże (ok. 1/4 kostki)
- 6 łyżek otrębów owsianych
- 4 łyżki otrębów pszennych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- zioła prowansalskie / koperek suszony / czosnek / generalnie co kto lubi, można tu wymyślać różne rzeczy; osobiście polecam z ziołami
- szczypta soli
Wszystko zmiksować. Wyjdzie porcja na małą, podłużną foremkę. Piec ok. 45 minut w temp. 160-170 stopni.