Zdrowe przekąski

Nasze ulubione potrawy, przepisy kulinarne, diety cud. Tu piszemy o zdrowym odżywianiu i o tym co tłuste, słodkie i niezdrowe ... ale takie smaczne.
Awatar użytkownika
Pinkberry
super forma
super forma
Posty: 7088
Rejestracja: 11 sie 2004, o 00:00
Lokalizacja: Poznań

Zdrowe przekąski

Post autor: Pinkberry » 12 kwie 2008, o 19:52

Zaczynam nowy temat, bo nie wszystko pasuje do obiadu albo ciasta, a na pewno macie jakieś dobrze przepisy na sałatki, przekąski, domowe batoniki, i inne takie.

Ja ostatnio odkryłam rewelacyjną alternatywę dla chipsów na film, do tego na ciepło: bierze się kalafior, myje i dzieli na różyczki. Grzeje piekarnik (w mikrofali tez wychodzi), smaruje się blachę olejem i posypuje curry i odrobiną soli. Kładziemy na blachę kalafiorki najpierw "smarując" te kwiatki tym olejem z curry i pieczemy aż będą miękkie. Potem tylko przesypujemy na talerz/miskę, osobno wylewamy duużą kroplę sosu chili i maczamy sobie w czasie oglądania.

Jak pomyślę, ile czasu straciłam nie lubiąc kalafiora tylko dlatego, że nie wpadłam na coś tak prostego...
Awatar użytkownika
Rilla
super forma
super forma
Posty: 1927
Rejestracja: 2 kwie 2006, o 00:00
Lokalizacja: Wrocław

Re: Zdrowe przekąski

Post autor: Rilla » 12 kwie 2008, o 19:58

Pinkberry pisze:Jak pomyślę, ile czasu straciłam nie lubiąc kalafiora tylko dlatego, że nie wpadłam na coś tak prostego...
Prostego...? Wiem, że mam dwie lewe ręce do gotowania, ale ten smakowicie brzmiący kalafior to chyba nie jest prosty i szybki ;)

No cóż, ja się zadowalam paluszkami z marchewki :]
Awatar użytkownika
Pinkberry
super forma
super forma
Posty: 7088
Rejestracja: 11 sie 2004, o 00:00
Lokalizacja: Poznań

Re: Zdrowe przekąski

Post autor: Pinkberry » 12 kwie 2008, o 20:24

Rilla pisze:
Pinkberry pisze:Jak pomyślę, ile czasu straciłam nie lubiąc kalafiora tylko dlatego, że nie wpadłam na coś tak prostego...
Prostego...? Wiem, że mam dwie lewe ręce do gotowania, ale ten smakowicie brzmiący kalafior to chyba nie jest prosty i szybki ;)
No cóż, ja się zadowalam paluszkami z marchewki :]
jedyną trudnością jaką w tym przepisie widzę, jest kupno kalafiora i znalezienie w domu piekarnika :P

A paluszki z marchewki jak?
Awatar użytkownika
Rilla
super forma
super forma
Posty: 1927
Rejestracja: 2 kwie 2006, o 00:00
Lokalizacja: Wrocław

Re: Zdrowe przekąski

Post autor: Rilla » 12 kwie 2008, o 20:34

Pinkberry pisze:jedyną trudnością jaką w tym przepisie widzę, jest kupno kalafiora i znalezienie w domu piekarnika :P

A paluszki z marchewki jak?
Dla mnie piekarnik stanowi spore wyzwanie ;) Podejrzewam, że kalarior po wyjściu z niego przypominał by skwarki... ;)
A "paluszki" to zwyczajne marchewki pocięte w słupki, włożone do kubeczka i postawione na wyciągnięcie ręki wraz z miseczką 'sosu' majonezowo-musztardowego.
Awatar użytkownika
ilavarasi
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 36
Rejestracja: 18 cze 2006, o 00:00

Post autor: ilavarasi » 13 kwie 2008, o 17:59

A może pokrojona w plasterki mozarella z pomidorami i posypana bazylia i innymi ziolami? :) mmm pycha :) proste i szybkie
Awatar użytkownika
ilavarasi
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 36
Rejestracja: 18 cze 2006, o 00:00

Post autor: ilavarasi » 13 kwie 2008, o 18:01

przypomniał mi sie przepis koleżanki, aż mnie zdzwił fakt, że to wszystko razem pasuje :) Pomidory (znowu) :) w plastry pokroić, rozłożyc na talerzu. Zrobić sos czosnkowy (czosnek, majonez, jogurt naturalny) posmarować pomidory sosem i na to ... uwaga... zetrzeć żółty ser :) mmm... pyszności.
Awatar użytkownika
Ciri
super forma
super forma
Posty: 5823
Rejestracja: 13 lis 2004, o 00:00
Lokalizacja: Cracovie

Post autor: Ciri » 13 kwie 2008, o 18:03

Kalafior (surowy) z orzechami włoskimi, polany sosem (2 łyżeczki musztardy francuskiej, łyżeczka vinegret, oliwa, pieprz, 2 łyżeczki cukru)? :)
you’ve got to take this moment
then let it slip away
let go of complicated feelings

[img]http://www.dokina.pl/grafika/opis/1140/4.jpg[/img]
Awatar użytkownika
ilavarasi
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 36
Rejestracja: 18 cze 2006, o 00:00

Post autor: ilavarasi » 13 kwie 2008, o 18:07

Skoro Ciri ploeca to musi być dobre :) Wypróbujemy :D
Awatar użytkownika
idealna
super forma
super forma
Posty: 3896
Rejestracja: 14 kwie 2006, o 00:00

Post autor: idealna » 13 kwie 2008, o 19:52

jakieś fajne, oryginalne dipy ktosia zna ?
Nasze umysły są jak spadochrony - pracują tylko wtedy, kiedy są otwarte
Awatar użytkownika
Ireth
super forma
super forma
Posty: 9197
Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
Lokalizacja: Ørestad City

Post autor: Ireth » 13 kwie 2008, o 20:18

Dipow nie znam; co zas do przekasek z piekarnika, juz o tym kiedys pisalam, jak ktos lubi pietruszke -- obrac, pokroic w grube plastry, polac oliwa i zapiec do zbrazowienia, jesc posolone.
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Awatar użytkownika
idealna
super forma
super forma
Posty: 3896
Rejestracja: 14 kwie 2006, o 00:00

Post autor: idealna » 13 kwie 2008, o 20:32

Zrobiłam pinkowego kalafiora. Niechcący się przypalił i fajny taki spalony :D Ale jakiś sos do maczania, bo w banalnym keczupie maczałam
Nasze umysły są jak spadochrony - pracują tylko wtedy, kiedy są otwarte
Awatar użytkownika
Pinkberry
super forma
super forma
Posty: 7088
Rejestracja: 11 sie 2004, o 00:00
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Pinkberry » 13 kwie 2008, o 21:11

idealna pisze:Zrobiłam pinkowego kalafiora. Niechcący się przypalił i fajny taki spalony :D Ale jakiś sos do maczania, bo w banalnym keczupie maczałam
Sos chili w butelce marki Tao Tao :P
(jeżeli są różne smaki, to ja mam słodki)
Awatar użytkownika
idealna
super forma
super forma
Posty: 3896
Rejestracja: 14 kwie 2006, o 00:00

Post autor: idealna » 13 kwie 2008, o 21:20

Nie chce gotowca :?
Ostatecznie, może jakiś mix z tych kupnych? Plus dodatki
Nasze umysły są jak spadochrony - pracują tylko wtedy, kiedy są otwarte
mk
foremka dyskutantka
foremka dyskutantka
Posty: 189
Rejestracja: 27 kwie 2007, o 00:00

Post autor: mk » 13 kwie 2008, o 22:21

Moje ulubione dipy :
1) 1 łyzeczka miodu , 1 - 2 łyzki octu balsamicznego , 1 łyżeczka musztardy , 6- 7 łyżek oleju , pieprz cayenne albo czosnek - dodawać i mieszać w tej kolejności
2) 3 łyżki majonezu , 2 łyzki ketchupu , 5- 6 ząbków czosnku , 1 mała cebula drobno pokrojona, szczypya pieprzu , słodka papryka, chiński sos chili
3) 2 łyzki drobno posiekanej salaty , 3 łyżki octu winnego /soku z cytryny , 10 łyżek oliwy , 4 ząbki czosnku , pół łyżeczki miodu , 1 łyżeczka musztardy, 1 łyzka posiekanego koperku, 3- 4 łyzki majonezu, 5 oliwek bez pestek , sól, pieprz całośc zmiksowac
Smacznego :D
Ilekroć wyrzekasz się czegoś, wiążesz się z tym na zawsze.
Awatar użytkownika
seven
super forma
super forma
Posty: 3963
Rejestracja: 9 wrz 2004, o 00:00
Lokalizacja: Wrocław/Kraków

Post autor: seven » 13 kwie 2008, o 22:23

Rozpuść serek topiony Hohland z odrobiną mleka, żeby rozrzedzić i - po wystudzeniu - dopraw odrobiną kremu z gorczycy na miodzie (u nas w Krakowie mamy taki specyfik).
Bieganie za kobietami jeszcze nikomu nie zaszkodziło, niebezpiecznie jest je złapać.
/Jack Davies/
Awatar użytkownika
idealna
super forma
super forma
Posty: 3896
Rejestracja: 14 kwie 2006, o 00:00

Post autor: idealna » 13 kwie 2008, o 23:25

seven pisze:Rozpuść serek topiony Hohland z odrobiną mleka, żeby rozrzedzić i - po wystudzeniu - dopraw odrobiną kremu z gorczycy na miodzie (u nas w Krakowie mamy taki specyfik).
W Krakowie wszystko macie lepsze :?
Jak ten krem wygląda i smakuje? Ucierane ziarna gorczycy z miodem? Może sama zrobię?
Nasze umysły są jak spadochrony - pracują tylko wtedy, kiedy są otwarte
Awatar użytkownika
beit
natchniona foremka
natchniona foremka
Posty: 458
Rejestracja: 19 paź 2007, o 00:00

Post autor: beit » 14 kwie 2008, o 21:35

Pomidorki pokrajac jak kto chce w sumie,wrzucic do michy ,posypac sola ,oregano,czosnkiem,swieza bazylia,po zapiec to lekko dopoki sokow nie wypusci .Polecam z grzaneczkami,niezla i malo kaloryczna przekaska:)
Bo nie.
Awatar użytkownika
Pinkberry
super forma
super forma
Posty: 7088
Rejestracja: 11 sie 2004, o 00:00
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Pinkberry » 14 kwie 2008, o 22:18

idealna pisze:Nie chce gotowca :?
Ostatecznie, może jakiś mix z tych kupnych? Plus dodatki
może sos harissa? http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis2769.html Pyszne i szybkie.

Ja jednak jestem za sosem chili :P

Kalafiora Ciri muszę spróbować.
Awatar użytkownika
wampirek
natchniona foremka
natchniona foremka
Posty: 326
Rejestracja: 26 sty 2008, o 00:00

Post autor: wampirek » 14 kwie 2008, o 22:24

Obrane migdały wrzucić na patelnię z niewielką ilością masła i (trochę większą) cukru...podsmażyć, aż cukier się rozpuści, a wszystkie okoliczne homosapiensy zejdą , zwabione zapachem. Unicestwić.
Bombastyczne. Może nie takie niskokaloryczne, ale migdały są zdrowe. O.
Awatar użytkownika
Pinkberry
super forma
super forma
Posty: 7088
Rejestracja: 11 sie 2004, o 00:00
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Pinkberry » 14 kwie 2008, o 22:33

wampirek pisze:Może nie takie niskokaloryczne, ale migdały są zdrowe. O.
ta, zwłaszcza usmażone :D

zgadzam się, zresztą migdały w cukrze to jedna z najstarszych konfitur (suchych. To, co w tej chwili nazywamy tym słowem, to kiedyś były konfitury mokre).

A ja zrobiłam sobie serek migdałowy i jutro będę robić naleśniki :twisted: ale to raczej nie szybka i nie przekąska.
Awatar użytkownika
witch85
super forma
super forma
Posty: 4193
Rejestracja: 24 mar 2005, o 00:00

Post autor: witch85 » 15 kwie 2008, o 08:48

Obrać rzepe, pokroić jak frytki, delikatnie posolić i poczekać aż zacznie płakać.
I gotowe.
Awatar użytkownika
Harmony
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 12
Rejestracja: 30 cze 2007, o 00:00
Lokalizacja: Gaja

Post autor: Harmony » 18 kwie 2008, o 22:11

marchew , orzechy, owoce :)
mk
foremka dyskutantka
foremka dyskutantka
Posty: 189
Rejestracja: 27 kwie 2007, o 00:00

Post autor: mk » 21 cze 2008, o 16:21

Kupiłam groszek cukrowy od ulubionego pana Działkowca i chrupię sobie :D
Ilekroć wyrzekasz się czegoś, wiążesz się z tym na zawsze.
Awatar użytkownika
Pinkberry
super forma
super forma
Posty: 7088
Rejestracja: 11 sie 2004, o 00:00
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Pinkberry » 21 cze 2008, o 16:36

mk pisze:Kupiłam groszek cukrowy od ulubionego pana Działkowca i chrupię sobie :D
o, już groszek jest? fajnie, poszukam na targu.
mk
foremka dyskutantka
foremka dyskutantka
Posty: 189
Rejestracja: 27 kwie 2007, o 00:00

Post autor: mk » 21 cze 2008, o 16:40

Pinkberry pisze: o, już groszek jest? fajnie, poszukam na targu.
Pan miał też czerwone porzeczki :cool: Mniam
Ilekroć wyrzekasz się czegoś, wiążesz się z tym na zawsze.
Awatar użytkownika
36degrees
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 91
Rejestracja: 16 cze 2008, o 02:00
Lokalizacja: Bydgoszcz/Toruń

Post autor: 36degrees » 1 lip 2008, o 23:15

ja polece dwie sałatki
nr 1: arbuz,pietruszka (nać),feta, czerwona cebulka(maczana wcześniej np godz przed dodaniem w soku z limonek).. pokroić,wymieszać i zajadać:)
nr2: tofu wędzone (lub sałatkowe),awokado,ogórek zielony,pomidor,kuskus (lub bez).. mniam:)
Awatar użytkownika
dobranocka13
super forma
super forma
Posty: 3030
Rejestracja: 19 lut 2006, o 00:00

Post autor: dobranocka13 » 1 lip 2008, o 23:48

Wszystkie składniki x 1 ? Jakieś przyprawy?
Awatar użytkownika
enzymowka
super forma
super forma
Posty: 4960
Rejestracja: 30 cze 2003, o 00:00
Lokalizacja: z latarni morskiej

Post autor: enzymowka » 2 lip 2008, o 00:09

dobranocka13 pisze:Wszystkie składniki x 1 ?
Jeden arbuz na jedną cebulkę?
gretchen
super forma
super forma
Posty: 5801
Rejestracja: 13 lis 2005, o 00:00
Lokalizacja: no direction home

Post autor: gretchen » 2 lip 2008, o 00:10

enzymowka pisze: Jeden arbuz na jedną cebulkę?
Arbuzik. To polączenie mnie mimo wszystko przeraża. I chyba bardziej przez arbuzik.
Now you don't talk so loud
Now you don't seem so proud
Awatar użytkownika
Pinkberry
super forma
super forma
Posty: 7088
Rejestracja: 11 sie 2004, o 00:00
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Pinkberry » 2 lip 2008, o 13:55

enzymowka pisze:Jeden arbuz na jedną cebulkę?
na jedną nać :P

gretchen pisze: To polączenie mnie mimo wszystko przeraża.
Zero odwagi kulinarnej :P

Ja wypróbuję, właśnie dlatego, że to dziwne. Arbuzem ostatnio zajadam się pasjami, nic mu nie będzie, jak dostanie dodatków :)
ODPOWIEDZ