Kobiety do wojska ! Czy wszystkie?

Poważniej, czyli o polityce, sprawach społecznych, ustawodawstwie i naszych prawach.
Awatar użytkownika
make_it
początkująca foremka
początkująca foremka

Re: Kobiety do wojska ! Czy wszystkie?

Post autor: make_it » 2 paź 2024, o 21:47

no i widzisz... jakby był taki przykładny to by na zagranicznych wojażach kryzysów egzystencjalnych nie szukał. a później, że to łona ojczyzny wina... nieładnie.
c'est d'la marde pis d'la bullshite
Clorocs
super forma
super forma

Post autor: Clorocs » 3 paź 2024, o 07:34

O tym nie pomyślałam. :shock: Czyli sami sobie winni, wiadomo.
Clorocs
super forma
super forma

Post autor: Clorocs » 3 paź 2024, o 07:58

FrejaDraco pisze:
30 wrz 2024, o 16:39
Clorocs pisze:
17 maja 2024, o 17:31
Nie zeby mnie to jakoś specjalnie interesowalo, ale może wyjaśni mi ktoś, jak to się dzieje, że przy tak ogromnym zagrożeniu na wschodniej granicy, są w Polsce mężczyźni w sile wieku, którzy nie odbyli żadnego szkolenia? Zastanawiająca kwestia. W przypadku wojny, rozumiem, że panowie z kobietami i dziecmi będą uciekać?
Może mi ktoś wyjaśni, skąd w wielu ludziach przekonanie, że w razie zagrożenia kobiety mają uciekać, a mężczyźni honorowo ginąć w ich obronie?
Dawno temu miałam dość utopijną wizję dotyczącą służb mundurowych lub/i głowę ,,nabitą,, patriotycznym ,,bełkotem,,. Dziś śmiem twierdzić, że żadna praca, idea nie jest warta najwyzszego poświęcenia (zdrowia, życia). O ile zawodowi żołnierze powracający z ,,misji,, wojen, cierpią na roznego rodzaju zaburzenia psychiczne, stres pourazowy i inne tego typu historie, co wplywa niewatpliwie na ich pozniejsze życie, o tyle kobiety na polu walki, są w dużo większym stopniu narażonena utratę zdrowi lub życia. Nie od dziś wiadomo, że podczas dzialan wojennych, żołnierze dopuszczają się nadużyc seksualnych względem kobiet. A Kobieta, zawodowo pracująca w wojsku, na misji, prócz pełnienia obowiazkow służbowych, które same w sobie są stresujące, musi również dodatkowo pilnować się, by nie zostać,, ofiarą,, własnego oddziału. O tym nie przeczytasz w prasie i nie usłyszysz w tv. Naduzycia seksualne na żołnierkach, w amerykańskiej armii się zdarzają. Niekoniecznie na misjach/wojnach. Przypuszczam, że temat nie dotyczy wyłącznie amerykańskiej armii. Siedzi 20 facetów na pustynii z jedną kobietą, resztę sobie dopisz.
Awatar użytkownika
make_it
początkująca foremka
początkująca foremka

Post autor: make_it » 3 paź 2024, o 20:27

ta, bo tylko w wojsku są nadużycia seksualne...

z jednym facetem na pustyni siedzi 20 kobiet, wszystko cacy, c'nie?
Clorocs
super forma
super forma

Post autor: Clorocs » 4 paź 2024, o 06:37

Rozmawiamy o konkretnej grupie zawodowej, nadmienię tylko. Nie mam nic przeciwko temu, aby kobiety wstępowały w szeregi armii. Niech każdy robi to, na co ma ochotę.
Śmieszy mnie jednakowoż, gdy słyszę zapewnienia ze strony rządu, że do wojny kraj przygotowany jest. W Polsce wszyscy do wszystkiego przygotowani, co widać po ostatnich wydarzeniach. Po 3 dniach deszczu, powodz tysiclecia Nam się zrobiła. Po 27 latach, powtórka z ,,rozrywki,,. Ciekawa jestem, czy tej tragedii można było uniknąć, bo jak znam życie i to co tu się wyprawia, to zapewne tak. Tylko wyszlo ,,jak zwykle,,. A teraz niech przeciętny Kowalski się ,,składa,,. Bo prócz dobrowolnych datków, za chwilę odbije się to na budżecie domowym każdej polskiej rodziny. A kwintesencją, wisienką na torcie jest remake ,,piosenki powodziowej,,. Ni to strasznie, ni śmiesznie. Tak po Polsku właśnie. Czy Kto widział ktoregokolwiek polityka-celebryte z workami piachu? Którykolwiek sprząta po powodzi lub pomaga powodzianom? Od tego jest przecież ,,przeciętny Kowalski,,.
Clorocs
super forma
super forma

Post autor: Clorocs » 4 paź 2024, o 06:39

Czy przez 27 lat zrobiono absolutnie wszystko, aby sytuacja się nie powtórzyła?
Clorocs
super forma
super forma

Post autor: Clorocs » 4 paź 2024, o 06:41

A teraz ,,nic Cie nie pomoże, jeśli Ty nie pomożesz.. ,, :sing: Przecież to jakaś farsa w złym guście jest.
Awatar użytkownika
make_it
początkująca foremka
początkująca foremka

Post autor: make_it » 6 paź 2024, o 08:47

Clorocs pisze:
4 paź 2024, o 06:37
Śmieszy mnie jednakowoż, gdy słyszę zapewnienia ze strony rządu, że do wojny kraj przygotowany jest.
trzeba mówić to, co ludzie chcą usłyszeć.

"jest super
jest super
więc o co Ci chodzi...."
Awatar użytkownika
LTS
początkująca foremka
początkująca foremka

Post autor: LTS » 8 paź 2024, o 16:50

jnnn pisze:
31 sie 2024, o 21:35
LTS pisze:
5 cze 2024, o 15:59
Obecnie obowiązek odbywania obowiązkowej służby wojskowej jest w Polsce zawieszony (od 2010 roku) i nie ma planów jego przywrócenia.
No i dobrze. To jest nie akceptowalne żeby komukolwiek tak życie marnować.
?
Muszynianka2007

Post autor: Muszynianka2007 » 4 sty 2025, o 23:08

jemZDROWO pisze:
12 lut 2014, o 16:59
Jako, że temat wojska jest mi bardzo bliski chciałam zapytać Was o kilka rzeczy. Jak wiadomo teraz wojsko jest zawodowe, mamy możliwość uczestnictwa w nim, każda z nas może po spełnieniu wymagań wstąpić do wojska. Jednak...

Czy powinna wrócić służba obowiązkowa, bez względu na płeć, mowa o 9 miesięcznej służbie wojskowej?
Czy w ramach równouprawnienia kobiety powinny mieć takie same kryteria jeśli chodzi o sprawność fizyczną?
Ile według Was powinna trwać taka służba?

Prosiłabym o to by była jasna odpowiedź na każde pytanie, jakaś krótka argumentacja.
jak najbardziej kobiety jak będzie zamówiony pobór powinny iść do wojska koniec i kropka wiadomo dobrze by było gdy miały mniejsze wymagania fizyczne bo to jest logiczne ale powinny być w wojsku i powinni wprowadzić komisje wojskowa dla wszystkich kobiet
PapierowaLalka

Post autor: PapierowaLalka » 3 kwie 2025, o 16:59

Czy powinna wrócić służba obowiązkowa, bez względu na płeć, mowa o 9 miesięcznej służbie wojskowej? - BROŃ BOŻE
Czy w ramach równouprawnienia kobiety powinny mieć takie same kryteria jeśli chodzi o sprawność fizyczną? - No nie bardzo, bo kobiety nie mają takiej samej sprawności co mężczyźni - więc powinno się je z tego powodu traktować inaczej. Tak jak na przykład w pracy fizycznej na magazynie. Ustawowo dźwigać powinnyśmy mniej niż mężczyźni.

Ogólnie nie powinna wrócić służba obowiązkowa nawet dla samych mężczyzn, bo moim zdaniem OBECNIE oddanie swojego życia za kraj, nie jest żadnym bohaterskim czynem.
norbud

Post autor: norbud » 24 kwie 2025, o 19:14

uważam, że każdy powinien decydować sam o sobie i jeśli kobieta chce to może odbyć taką służbę ale niech nikt nikogo nie zmusza na siłę. czasy są inne niż kiedyś więc należy się dostosować
Awatar użytkownika
FrejaDraco
początkująca foremka
początkująca foremka

Post autor: FrejaDraco » 25 kwie 2025, o 15:47

PapierowaLalka pisze:
3 kwie 2025, o 16:59
Tak jak na przykład w pracy fizycznej na magazynie. Ustawowo dźwigać powinnyśmy mniej niż mężczyźni.
I to jest właśnie piękny przykład seksizmu. Osoby traktowane są odmiennie nie ze względu na swoje rzeczywiste możliwości fizyczne, tylko z uwagi na samą płeć.
ODPOWIEDZ