IO 2024 w Paryżu

Aktywnie, na sportowo, pasje, hobby, podróże, adrenalina... ciągle w szlafrokach jednak z ręką na pulsie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DotykUst
rozgadana foremka
rozgadana foremka

IO 2024 w Paryżu

Post autor: DotykUst » 26 lip 2024, o 19:59

Czy ktoś ogląda ceremonię otwarcia? Ciekawy pomysł z tymi łodziami :)
Petrol

Re: IO 2024 w Paryżu

Post autor: Petrol » 27 lip 2024, o 11:00

Wszystko fajnie, tylko po co była ta parodia ostatniej wieczerzy? Wiem, że katolicy z nas szydzą, ale czy to znaczy, że my mamy robić to samo?
Awatar użytkownika
make_it
początkująca foremka
początkująca foremka

Post autor: make_it » 27 lip 2024, o 20:19

jak dla mnie to tam był wybieg i pokaz mody....
c'est d'la marde pis d'la bullshite
Petrol

Post autor: Petrol » 27 lip 2024, o 20:58

make_it pisze:
27 lip 2024, o 20:19
jak dla mnie to tam był wybieg i pokaz mody....
Tak? To tak samo, jakby powiedzieć, że wyrażenie "Zakaz pedałowania" odnosi się do rowerzystów, a nie do gejów.
Awatar użytkownika
ramion_janion
początkująca foremka
początkująca foremka

Post autor: ramion_janion » 28 lip 2024, o 01:22

@Petrol Ostatnia wieczerza była odtwarzana setki, tysiące razy we wszelkich wersjach. Oburzanie się o nawiązywanie do niej jest aż śmieszne.
Imelda
początkująca foremka
początkująca foremka

Post autor: Imelda » 28 lip 2024, o 03:37

Kolejny raz środowiska trans szkodzą ludziom LGB. Przez takie przedstawienia ludzie utożsamiają zwykłych gejów i lesbijki z takimi oszołomami. A potem zdziwienie, że ciężko wywalczyć nawet związki partnerskie...
Awatar użytkownika
make_it
początkująca foremka
początkująca foremka

Post autor: make_it » 28 lip 2024, o 07:47

@Petrol "tak samo"?
jakby tam przy tym "wybiegu" byli np. sportowcy, też by to takie 'oburzające' było?
howhow
foremka dyskutantka
foremka dyskutantka

Post autor: howhow » 28 lip 2024, o 08:58

Lubię sport, lubię IO, ale to mi się nie podobało.
Awatar użytkownika
DotykUst
rozgadana foremka
rozgadana foremka

Post autor: DotykUst » 28 lip 2024, o 11:04

Myślę, że sportowcy raczej nie zgodziliby się wziąć udziału w tego typu inscenizacji, bo wiedzą, co to jest szacunek do przekonań drugiego człowieka, tolerancja i zasady fair play. Oczywiście nie wszyscy, bo zdarzają się dopingowicze albo tacy sportowcy, dla których liczy się wygrana za wszelką cenę. Zgadzam się z tym, że ta scenka była parodią Ostatniej Wieczerzy, te druty wokół głowy osoby w centrum ewidentnie miały pokazać, że jest to osoba, uznawana przez katolików za Boga. To było moim zdaniem nie potrzebne - Igrzyska to święto sportu, który powinien być ponad podziałami, więc po co łączyć go z religią?
Awatar użytkownika
DotykUst
rozgadana foremka
rozgadana foremka

Post autor: DotykUst » 28 lip 2024, o 11:23

A jeżeli chodzi o emocje sportowe, to wczoraj Alicji Klasik zabrakło dosłownie 1 pkt w szpadzie, żeby znaleźć się w najlepszej ósemce Igrzysk. Do samego końca miała szansę wygrać, a o przegranej zdecydowało "złote pchnięcie" rywalki w dogrywce. Dzisiaj we florecie bardzo dobrze sobie radzi Julia Walczyk-Klimaszyk, uwielbiam szermierkę, więc mocno trzymam kciuki. O 13-stej siatkarki zagrają pierwszy mecz z Japonią. Wczoraj Iga pokazała moc w pierwszym starciu mimo, że łatwo nie było. Ach, jak ja kocham Igrzyska za to nagromadzenie sportowych emocji :cool:
Awatar użytkownika
make_it
początkująca foremka
początkująca foremka

Post autor: make_it » 28 lip 2024, o 12:37

a to pewne, że wyglądała dokładnie tak, jak przedstawił to da Vinci?? 'Ostatnia Wieczerza' to prywatnie zlecony przez księcia 'obraz', który chciał se odwalić kozackie mauzoleum rodowe, żadna relikwia. w dodatku najczęściej parodiowany obraz na świecie.

dokładnie, tak jak piszesz: IO to święto sportu!! nie powinno być łączone z żadną religią, z polityką (np.Izrael!!!/Rosja), ideologią (np.LGBT)... z niczym. po prostu czysty sport i żadnych podziałów.
Petrol

Post autor: Petrol » 28 lip 2024, o 13:03

Imelda pisze:
28 lip 2024, o 03:37
Kolejny raz środowiska trans szkodzą ludziom LGB. Przez takie przedstawienia ludzie utożsamiają zwykłych gejów i lesbijki z takimi oszołomami. A potem zdziwienie, że ciężko wywalczyć nawet związki partnerskie...
100% racji! I jeszcze ta scena, jak dwóch facetów i kobieta zamykają za sobą drzwi pokoju hotelowego. :roll: Jak to świadczy o naszym środowisku? Że niby ludziom homo tylko trójkąciki i łatwy seks w głowie? Ten, kto wymyślił taki scenariusz, to chyba chciał pokazać środowisko LGBT w jak najgorszym świetle. :poop:
Petrol

Post autor: Petrol » 28 lip 2024, o 13:10

make_it pisze:
28 lip 2024, o 12:37
a to pewne, że wyglądała dokładnie tak, jak przedstawił to da Vinci?? 'Ostatnia Wieczerza' to prywatnie zlecony przez księcia 'obraz', który chciał se odwalić kozackie mauzoleum rodowe, żadna relikwia. w dodatku najczęściej parodiowany obraz na świecie.
Właśnie o to chodziło, żeby wyszydzić symbole, ale jednocześnie nie dosłownie, żeby można było powiedzieć, że katolicy są przewrażliwieni, widząc tam ostatnią wieczerzę. Francuzi po tragedii w redakcji "Charlie Hebdo" zrozumieli, że z Allaha nie wolno szydzić, natomiast po katolikach mogą jechać bezkarnie i to wykorzystują. Tak samo, jak nie podoba mi się parodiowanie par homo, tak samo nie trawię śmiania się z jakiejkolwiek religii, bo to jest broń obosieczna.
kwiat_lotosu24

Post autor: kwiat_lotosu24 » 28 lip 2024, o 14:34

Dzień dobry,

Największa gra w tym świecie rozgrywa się o dusze..
"Co zyskałby człowiek, gdyby zyskał cały świat i stracił duszę?"
Awatar użytkownika
ramion_janion
początkująca foremka
początkująca foremka

Post autor: ramion_janion » 28 lip 2024, o 15:30

Wytykanie, że francuzi nigdy nie wyśmiewaliby się z Allaha w sytuacji, w którym zabraniają nosić startującym w Igrzyskach kobietom hidżaby jest totalnie kuriozalne. A osoby transpłciowe są super. Gdyby nie moi transpłciowi przyjaciele, moje życie byłoby dużo gorsze. Bardzo wiele można się od nich nauczyć, a w sporcie spotykają się z dyskryminacją, więc nie wiem, czemu zachowywać się, jakby było inaczej.
kwiat_lotosu24

Post autor: kwiat_lotosu24 » 28 lip 2024, o 15:46

kwiat_lotosu24 pisze:
28 lip 2024, o 14:34
Dzień dobry,

Największa gra w tym świecie rozgrywa się o dusze..
"Co zyskałby człowiek, gdyby zyskał cały świat i stracił duszę?"

P.S
Wczoraj Paryż pokazał delikatne programowanie predykcyjne.
Petrol

Post autor: Petrol » 28 lip 2024, o 17:36

ramion_janion pisze:
28 lip 2024, o 15:30
Wytykanie, że francuzi nigdy nie wyśmiewaliby się z Allaha w sytuacji, w którym zabraniają nosić startującym w Igrzyskach kobietom hidżaby jest totalnie kuriozalne. A osoby transpłciowe są super. Gdyby nie moi transpłciowi przyjaciele, moje życie byłoby dużo gorsze. Bardzo wiele można się od nich nauczyć, a w sporcie spotykają się z dyskryminacją, więc nie wiem, czemu zachowywać się, jakby było inaczej.
Różnica jest taka, że to nie Allah zabronił noszenia hidżabu, tylko przywódcy państw islamskich i to tylko niektórych. Zobacz sobie na zdjęcia kobiet np. z Iranu mniej więcej w połowie XX wieku. Kobiety ubierały się w takie stroje, jak kobiety w krajach zachodnich. Natomiast wyśmiewanie, wyszydzanie Allaha grozi śmiercią dla osoby obrażającej. I Francuzi już o tym wiedzą.

A niby w jaki sposób osoby transpłciowe są dyskryminowane w sporcie? Chodzi o to, że mężczyzna, który czuje się kobietą nie może startować w konkurencjach z kobietami?
Awatar użytkownika
make_it
początkująca foremka
początkująca foremka

Post autor: make_it » 28 lip 2024, o 18:32

bodajże dzień przed tym, jak ruszył proces terrorystów współodpowiedzialnych za atak na redakcję, na okładce "Charlie Hebdo" ponownie pojawiły się karykatury Mahometa.
akaikitsunechan

Post autor: akaikitsunechan » 29 lip 2024, o 10:21

tyle, ze to nie byla ostatnia wieczerza a bachanalia..
Awatar użytkownika
make_it
początkująca foremka
początkująca foremka

Post autor: make_it » 31 lip 2024, o 19:32

ooo... to teraz się hellenistyczni poganie zaczną burzyć, bo wychodzi na to, że to jednak ich mitologia oberwała.
OlaMaj
początkująca foremka
początkująca foremka

Post autor: OlaMaj » 2 sie 2024, o 07:56

Nie obejrzałam całego otwarcia do końca i tak się właśnie zastanawiałam, skąd to całe oburzenie.
Teraz już wiem :)
Awatar użytkownika
DotykUst
rozgadana foremka
rozgadana foremka

Post autor: DotykUst » 2 sie 2024, o 21:27

A ja chyba kilkadziesiąt razy oglądałam powtórkę z dwóch ostatnich akcji polskich szpadzistek w walce o brązowy medal. Trzeba mieć nerwy ze stali, żeby doprowadzić do remisu na 2 sekundy przed końcem czasu, a potem zaryzykować atak w dogrywce, podczas gdy w zupełności wystarczyłoby się bronić przez minutę przed atakiem Chinki. I ta emocjonalna reakcja Oli Jareckiej po ostatniej akcji - ogromna radość w czystej postaci.
Jak oglądam walki Julii Szeremety to się zastanawiam, czy to boks, czy balet - tak lekko i z gracją porusza się w ringu. Widać, że ma z tego ogromną frajdę.
A wczoraj łezka mi pociekła, gdy widziałam wywiad z Igą tuż po przegranym półfinale. Być może zdobyłaby złoto, gdyby nie ta sytuacja z Danielle Collins, to uderzenie piłką z całej siły w brzuch, a potem te raniące słowa po meczu, które trafiły Igę prosto w serce. No, ale brąz też smakuje świetnie. Djokovic, najbardziej utytułowany tenisista w historii na tę chwilę ma tylko jeden medal na koncie - brązowy, a Serena Williams, najlepsza tenisistka wszech czasów zdobyła olimpijskie złoto w wieku 31 lat, więc wszystko przed Igą :)
Awatar użytkownika
DotykUst
rozgadana foremka
rozgadana foremka

Post autor: DotykUst » 11 sie 2024, o 09:25

ramion_janion pisze:
28 lip 2024, o 15:30
Gdyby nie moi transpłciowi przyjaciele, moje życie byłoby dużo gorsze. Bardzo wiele można się od nich nauczyć, a w sporcie spotykają się z dyskryminacją
Bokserki Julia Szeremeta i Yang Liu oraz biegaczka Joanna Jóźwik na pewno podzielają Twoje zdanie :wink: Tym dwóm pierwszym się poszczęściło, bo chociaż złoto było nieosiągalne, to przynajmniej zdobyły srebrne medale. Natomiast Joasia, mimo, że biegała fenomenalnie na 800 m, to jednak nigdy nie udało jej się wywalczyć medalu na IO ani na MŚ, bo w jej czasach pierwsze 3 miejsca zajmowały najczęściej: Caster Semenya, Francine Niyonsaba i Margaret Wambui. Jeżeli wg Ciebie tak wygląda nietolerancja w sporcie wobec osób transpłciowych, to zastanawiam się, jak wyglądałaby tolerancja
ODPOWIEDZ