Sztuki walki
Sztuki walki
Hej dziewczyny, czy trenuje któraś jakieś sztuki walki? Moja partnerka ma czarny pas taekwondo i namawia mnie, żebym zaczęła trenować, ale ja jestem raczej delikatną panienką, która na codzień chodzi w sukienkach i rajstopach, a nauka walki nigdy nie przyszła mi do głowy, z drugiej strony może warto umieć się obronić. Co o tym sądzicie?
- pannaeliza
- uzależniona foremka
Re: Sztuki walki
A nie wystarczy jak Ona Cię obroni?
a czy ty wiesz, że czasem bywa tak i tak się zdarza, że kury, koguty zadziobują swe własne jajka i je jedzą?
Sztuki wali to bardzo fajny sport. Oprócz poprawy kondycji fizycznej możesz się spodziewać, zapewne nie od razu, większego poczucia bezpieczeństwa. Tego, że będziesz w stanie sobie poradzić, będziesz wiedziała jak się zachować w razie niebezpieczeństwa. Lepsza kondycja, równowaga, nauka bezpiecznego upadania i unikania ciosów, kontrolowanie własnych zachować i emocji, które w czasie zagrożenia często biorą górę nad zdrowym rozsądkiem. Sztuki walki to nie tylko okładanie się na sali, to pewna kultura, styl życia i sposób myślenia.
Poznasz nowych, fajnych ludzi, jeśli będziecie miały treningi razem to spędzicie wspólnie więcej czasu, zyskasz punkt w dziedzinie samoobrony. Myślę, że warto spróbować. Najwyżej po jakimś czasie stwierdzisz, że to nie to i odpuścisz, ale jak nie spróbujesz to nie będziesz wiedziała. Powodzenia
Poznasz nowych, fajnych ludzi, jeśli będziecie miały treningi razem to spędzicie wspólnie więcej czasu, zyskasz punkt w dziedzinie samoobrony. Myślę, że warto spróbować. Najwyżej po jakimś czasie stwierdzisz, że to nie to i odpuścisz, ale jak nie spróbujesz to nie będziesz wiedziała. Powodzenia
Kilka lat uczyłam się karate. I zapewniam Autorkę, że nauka wschodnich sztuk walki polega głównie na... nauce sztuki unikania walki. W szkole wschodnich sztuk walki nauczysz się panować nad swoim ciałem, nauczysz się doskonalić swe ciało, umysł i ducha. W sztukach walki ( wschodnich- to ważne) ludzie potrafili latami doskonalić jeden ruch, aż do osiągnięcia perfekcji.
Wcale nie chodzi o to , żeby uczyć się samoobrony. Jeśli chcesz nauczyć się samoobrony, to idź na kurs samoobrony. Są takie kursy. Nauczą Cię kilku ruchów, pozycji obrony. W sztukach walki chodzi o kształtowanie ducha.
Jeśli nie czujesz bluesa do tego- odpuść sobie, bo będziesz tylko zawadzać. Twój brak zaangażowania będzie odczuwalny , co sprawi , że będziesz bardziej podatna na kontuzje. Po czym , być może , zrazisz się do tego sportu.
Trzeba chcieć, żeby móc.
Ale ogólnie polecam sztuki walki każdemu zapaleńcowi
Tylko musi błysnąć w człowieku fascynacja . Bez tego nie da rady.
Wcale nie chodzi o to , żeby uczyć się samoobrony. Jeśli chcesz nauczyć się samoobrony, to idź na kurs samoobrony. Są takie kursy. Nauczą Cię kilku ruchów, pozycji obrony. W sztukach walki chodzi o kształtowanie ducha.
Jeśli nie czujesz bluesa do tego- odpuść sobie, bo będziesz tylko zawadzać. Twój brak zaangażowania będzie odczuwalny , co sprawi , że będziesz bardziej podatna na kontuzje. Po czym , być może , zrazisz się do tego sportu.
Trzeba chcieć, żeby móc.
Ale ogólnie polecam sztuki walki każdemu zapaleńcowi

trala lala la trala la la la......
I jeszcze ważne info, że sztukom walki trzeba poświęcić lata ćwiczeń, a najlepiej całe życie, wtedy są efekty. Doskonalenie siebie to powolny proces.
trala lala la trala la la la......
- takeyoudowntown
- super forma
Jak tego nie czujesz, to tego nie rób. Tak jak Sevilla napisała, trzeba to czuć i lubić sport w ogóle. Trzeba mieć taką żyłkę do tego. Jeśli tego Ci brak, to więcej szkód sobie narobisz. Jeśli na co dzień nosisz tylko sukienki i rajstopki, a nie bywasz na siłowni, nie biegasz, nie uprawiasz sportu żadnego (nie wiem czy tak jest, piszę o takiej możliwości), to zaczynanie z takiej grubej rury, nie będzie dla Ciebie zdrowe.
Be someone who makes you happy
Zastanawiam nad zapisaniem się na kickboxing.Wydaje mi się, że jest to ten rodzaj sztuki walki, który może mieć ewentualnie (oby nie) bardziej praktyczne zastosowanie w niebezpiecznej sytuacji, niż np. karate. Wydaje mi się, choć mogę się oczywiście mylić, że osoba ćwicząca np. kickboxing w razie zagrożenia lepiej poradziłaby sobie, niż ktoś, kto trenował jakąś tradycyjną sztukę walki. Może któraś z was byłaby w stanie polecić jakąś dobrą miejscówkę w Warszawie, gdzie można trenować kickboxing? Chyba, że polecacie coś innego
- czarodziej-z-oz
- uzależniona foremka
Pytanie, czy ma dla Ciebie znaczenie to czy grupy sa bardzo mieszane, czy tez wolisz kobiece?
W Warszawie, na mojej prywatnej liście dobry sekcji sa (do wygooglowania dokładne dane):
1. Zdecydowanie mój nr 1 - mistrz nad mistrze, człowiek o żelaznej motywacji i perfekcyjnej technice - Przemek Ziemnicki. Prowadzi sekcje na ul. Orlej tuż przy pl Bankowym
2. Dorota Godzina - prowadzi kobieca sekcje Kick Girls - utalentowana, Mistrzyni Świata, sekcje prowadzi już od kilku lat
3. Monika Turemka - ja akurat znam najmniej, ale z tego co widze, jest wielozadaniowa
trenerka, zawodniczka, dietetyczka w jednym.
Tak czy owak, na pewno warto trenować kicka, ważne aby trener był tak fajny by chciało sie chcieć, gdy szaruga za oknem
W Warszawie, na mojej prywatnej liście dobry sekcji sa (do wygooglowania dokładne dane):
1. Zdecydowanie mój nr 1 - mistrz nad mistrze, człowiek o żelaznej motywacji i perfekcyjnej technice - Przemek Ziemnicki. Prowadzi sekcje na ul. Orlej tuż przy pl Bankowym
2. Dorota Godzina - prowadzi kobieca sekcje Kick Girls - utalentowana, Mistrzyni Świata, sekcje prowadzi już od kilku lat
3. Monika Turemka - ja akurat znam najmniej, ale z tego co widze, jest wielozadaniowa

Tak czy owak, na pewno warto trenować kicka, ważne aby trener był tak fajny by chciało sie chcieć, gdy szaruga za oknem

- czarodziej-z-oz
- uzależniona foremka
A moje prywatne zdanie jest takie, ze na ulice najbardziej przydają sie szybkie nogi czytaj: szybka ucieczka
, co akurat kickboxing poprzez dobra kondycje Ci zagwarantuje.

Zdecydowanie zgadzam się, że najlepiej w razie co szybko zwiewać
nie mam żadnych złudzeń, że dałabym sobie radę - pierwsza reakcja to ucieczka, jasne
chodziło mi o ostateczność, gdyby nie dało się uniknąć jakiejś konfrontacji. Szczerze, to zastanawiałam się właśnie nad kick center, sekcją dla kobiet. Nie wiem, czy chciałabym taka totalnie zielona w sportach walki, od razu ćwiczyć z facetami. A Ty trenujesz w którymś z wymienionych przez Ciebie miejsc?

- czarodziej-z-oz
- uzależniona foremka
Z chłopakami dobrze sie ćwiczy, bo przynajmniej nie stoją i nie gadają nad każdym ruchem tylko ćwiczą
Nie, ja już nie ćwiczę - dla mnie treningi sa już zbyt obciążające i nie daje rady.
W sumie miałam 3. trenerów i mistrzem jest właśnie Przemek Ziemnicki.
Drugi, bardzo dobry trener jest daleko, bo w Ełku

Nie, ja już nie ćwiczę - dla mnie treningi sa już zbyt obciążające i nie daje rady.
W sumie miałam 3. trenerów i mistrzem jest właśnie Przemek Ziemnicki.
Drugi, bardzo dobry trener jest daleko, bo w Ełku

Mnie się często lepiej ćwiczy z mężczyznami, bo można się zaangażować i jest bardziej dynamiczna walka.
Chciałabym startować w zawodach, ale nie mam tyle nauki na studiach, że nie mam czasu na sport, a wielka szkoda! Uwielbiam taki solidny trening, najlepiej parę razy w tygodniu. Samopoczucie potem: wspaniałe. Tęsknię za tym. Ale trzeba się przygotować na kontuzje, to prawda.
Chciałabym startować w zawodach, ale nie mam tyle nauki na studiach, że nie mam czasu na sport, a wielka szkoda! Uwielbiam taki solidny trening, najlepiej parę razy w tygodniu. Samopoczucie potem: wspaniałe. Tęsknię za tym. Ale trzeba się przygotować na kontuzje, to prawda.
-
- natchniona foremka
Kiedys jako nastolatka trenowalam karate- kochalam to bardzo!
Zawsze chcialam sprobowac capoeiry, bo strasznie mi sie to podoba i jest cool, ale wszyscy sugeruja, zeby zamiast tego zapisala sie na balet lol
Zawsze chcialam sprobowac capoeiry, bo strasznie mi sie to podoba i jest cool, ale wszyscy sugeruja, zeby zamiast tego zapisala sie na balet lol
You look like Marilyn Monroe and it makes me wanna run...... for president.
Mam marzenie od dzieciństwa, żeby nauczyć się aikido albo kendo... jakoś nigdy nie ma na to czasu 

Od niedawna uczęszczam na treningi krav magi. Nie będę się tu teraz spierać o miano faktycznej sztuki walki, ale za to chętnie poczekam na wymierne efekty - życzcie mi, proszę, szczęścia i wytrwałości. 

Dodam jeszcze tylko, tak odnośnie do rekomendacji, że dewiza krav magi to obrona własna, a więc, jak już wcześniej zostało wspomniane, najpierw unikanie zagrożeń za wszelką cenę, a dopiero później zapobieganie i fizyczna obrona. Do tego nauka najskuteczniejszych technik służących samoobronie przy minimalnym nakładzie pracy i wysiłku, co moim zdaniem czyni ten sport bardzo, bardzo przydatnym (oczywiście, na odpowiednim poziomie zaawansowania, czy raczej wytrwałości, bo nie znaczy to, że jest to rzecz banalna
).

Krav jest super. Trenowałam różne sztuki walki ale do realnej obrony razem z combatem są najlepsze. Dziewczyny a co sądzicie o walce która ma się odbyć pomiedzy dwoma zawodniczkami na gołe pięści ? Dla mnie to przegięcie pomimo że tyle lat trenuje.
-
Sztuki walki są świetne, bo wszechstronnie rozwijają. Ja też chodziłam 3 lata na taekwondo i mam czerwony pas, ale nie czuję że byłabym wstanie sobie poradzić w każdej sytuacji. Wiem tyle ile dowiesz się na zwykłym kursie samoobrony. Poza tym najlepszą obroną na atak jest ucieczka. Zawsze, chyba że nie ma wyboru
Są tu teraz jakieś panie trenujące krav maga?
Jakieś ponad 3 lata. Kilka lat temu. Miałam wypadek i przerwałam. Warto polecam.
Najskuteczniejsza ze sztuk walk do samoobrony i bolesna
Oglądać też oglądam(czasem), ale to jednak nie to samo co praktyka w realu

Mam porównanie aikido do krav magi. Ruch ciała wykonany w aikido, jak dla mnie, zawsze jest bardzo plastyczny. Dbanie o kondycję i ćwiczenia to zabawa.
Aikido dawało poczucie sprawności i pewności swojego ciała. Krav maga, powodowała, ze musiałam kontrolować bardziej siebie sama ...
Skuteczność i cios, bez porównania. Przy krav maga jeden ruch faktycznie wystarczy by zatrzymać atak. ,,Muszialam”
Tak, bardziej bolesna od innych, chodzi mi o skuteczność każdego pojedynczego uderzenia.
A dziś to i tak tylko kanapa i ferrero
Shuk, to te uderzenia nie są kontrolowane? Ja chcę się nauczyć obrony, a nie stracić życie 

Są kontrolowane, nie musisz się obawiać. Dziś szkoliłam koleżankę i jej dzieci. Tak jakoś weszłam w temat...
Jak się jest w Klubie i opłaca składki to zajęcia są.
Tak hipokryzja, manipulacja i folwark zwierzęcy naszego polskiego...