Wilk Stepowy - Herman Hesse

Wilk stepowy Hesse Hermann
Wilk stepowy Hesse Hermann
Ocena: ocena: 4.33 /głosów: 3

Zaloguj się, aby ocenić!

Wilk Stepowy to powieść o człowieku o duszy rozdartej na dwoje. Albo na więcej. Na tysiąc. O człowieku, w którym spotkały się dwie osobowości. Wilcza i ludzka.
Wilk stepowy to istota dzika i nieokiełznana, antymieszczańska, wolna, nieskrępowana, dusza, która nienawidzi wbicia w brzuchem w fotel i ciepłych kapci zdrowego rozsądku. Druga dusza należy do intelektualisty i myśliciela, człowieka mądrego, dla którego najważniejsza jest niezależność i który gotowy jest zapłacić za nią najwyższą cenę – cenę skazania na samotność. Obie te dusze nie są pogodzone ze sobą, toczą wieczną walkę, walkę na śmierć i życie.

Kiedy spotykamy Wilka Stepowego, jest on pogrążony w cierpieniu, czarnej rozpaczy, tuż tuż od samobójstwa. A jednak szuka. Szuka przebłysków nadziei, światełka z innego świata. I znajduje je. Znajduje Herminę, kobiece alter-ego samego siebie. Znajduje istotę, która uczy go tańczyć, uczy go miłości, prowadzi na bal i w końcu pokazuje Teatr Magiczny, w którym Wilk pozna samego siebie, zajrzy w najgłębsze zakamarki własnej, ciemnej duszy.

Wilk Stepowy to książka - legenda. Biblia hipisów, powieść, w której inspiracji szukali Ginsberg i Lynch. Dla mnie – powieść magiczna. Powieść o tym, że można odnaleźć samego siebie nawet na dnie piekła. Pierwszy raz czytałam ją, kiedy miałam 18 lat. Wtedy ją połknęłam i zakochałam się w niej. Od tamtej pory czytuję ją namiętnie i moja miłość wcale nie słabnie:)

Uwaga! Powieść magiczna. Nie dla każdego. Tylko dla obłąkanych!:)
kraska
Data publikacji w portalu: 2004-03-11
Podoba Ci się? Możesz to skomentować, ocenić lub umieścić link na swoich stronach:
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

ruby  ruby@les.art.pl2004-03-15 08:32
Zgadzam się, to powieść magiczna i ponadczasowa w treści i formie. Dla mnie również symboliczna. Zawsze kojarzyć mi się będzie głównie z jedną bliską mi osobą, której podarowałam ją w prezencie. Szkoda, że nie przeczytała :((

ki.cia2004-03-24 15:37
Dodam, ze warto przeczytac autobiografie Hermanna Hessego "Dzieciństwo czarodzieja" ktora ukazala sie na polskim rynku w 2003 nakladem wydawnictwa Sic!. A o tym, ze "Wilk stepowy " magiczny jest pisala juz nie bede bo to oczywiste:))).

Neville2004-03-27 22:48
A ja tam wcale książek nie czytam i jest mi z tym dobrze... b-e-z-n-a-d-z-i-e-j-a!!!!!!!!!!!!

stopka  stop_ka@tlen.pl2004-03-29 10:07
...Neville,to że nie czytasz książek oznacza tylko jedno: to Ty jesteś b-e-z-n-a-d-z-i-e-j-a!!!!!!!!!!!!!!!! That's all.

modlishka20  annaplo@o2.pl2004-04-28 19:42
"Steppenwolf" pomyślałam- kolejna nudna lektura. Tym razem było jednak inaczej. Polecam ją kazdemu, kto poszukuje siebie w tym zakreconym świecie..

awaria2004-05-08 22:17
Dokładnie - 'tylko dla obłąkanych'. Geniusz. Nie ma nic bardziej..........

ika2004-11-20 20:42
czytalam te ksiazke kilka razy i pewnie jeszcze przeczytam , zaczarowala mnie za drugim razem tak bardzo ze musilam jeszcze pare razy ja przeczytac

wilczyca  ku_sloncu@gazeta.pl2005-01-17 14:32
Odnalazłam w tej książce siebie! Czytając ją, czułam się jakbym patrzyła w lustro. Niesamowite przeżycie!!!

Gosia2005-04-12 18:58
"Wilk stepowy" to naprawdę świetna książka godna polecenia. Mam jednak problem...zapomniałam już jak to było,dlaczego Haller nie był ze swoją żoną...kto kogo zostawił?Jest mi to potrzebne do prezentacji maturalnej.Bardzo proszę o pomoc!Z góry dziękuję:)

Arilyn  arilyn@op.pl2005-10-27 20:45
odnajdywanie siebie w sobie...

Arilyn  arilyn@op.pl2005-10-27 20:45
odnajdywanie siebie w sobie...


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

Witaj, Zaloguj się

WYSZUKIWARKA


KSIĘGARNIA DLA LESBIJEK

Dzięki współpracy z kilkoma księgarniami oraz porównywarką cen Nokaut.pl mamy katalog kilkudziesięciu tysięcy książek i możemy pokazać ceny i miejsca gdzie możesz kupić książki najtaniej.

Nasza specjalność to oczywiście wybór literatury o tematyce LGBTQ i feminizmu.

Korzystaj, oceniaj, zaznaczaj książki, które chcesz przeczytać, komentuj. A już wkrótce zobaczysz zestawienia i porównania jakich nigdzie indziej nie znajdziesz.

NAPISZ DO NAS

Jeśli przeczytałaś książkę, która Cię poruszyła, podziel się wrażeniami. To nie musi byc profesjonalna recenzja. Takie możemy przeczytać w gazetach i na innych portalach. Może być nawet parę zdań, byle subiektywnie.

Zaprzaszam też do przesyłania wszelkich uwag, pomysłów, sugestii. Ty też możesz współtworzyć ten dział:)

Napisz do nas: info@kobiety-kobietom.com

NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!

Ostatnio komentowane:

erotyka Fitness intymny kobiet
Ala44 Ja ćwiczę od dawna i Polecammm ... opinia dodana 2019-09-17 00:22:45
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Goblin Market - Rossetti Christina
A mnie się to tłumaczenie podoba. Jestem anglistką, literaturoznawczynią, i mogę zapewnić, że fragmenty...

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2019