Sarah Waters "Muskając aksamit"

Muskając aksamit Waters Sarah
Muskając aksamit Waters Sarah
Ocena: ocena: 4.32 /głosów: 71

Zaloguj się, aby ocenić!

Literacki coming out Sarah Waters. 18-letnia Nancy Astley poddaje się urokowi Kitty, udającej na scenie chłopca ślicznej artystki rewii w Canterbury. Co wieczór przyjeżdża z rodzinnego Withsable, by ja podziwiać, aż w końcu zaintrygowana nią aktorka zaprasza Nan do swej garderoby.
Córka właściciela gospody z owocami morza zostaje garderobianą Kitty i obie wyjeżdżają do Londynu. Tam razem występują w duecie i tam również ich namiętność przysparza dziewczętom wiele bólu i goryczy.

Debiutancka powieść Sarah Waters jest wielobarwnym obrazem świata teatru i rewii wiktoriańskiego Londynu. Przemiana głównej bohaterki, Nancy, ze skromnej dziewczyny w wodewilową artystkę, następnie prostytutkę i utrzymankę, jednocześnie przeraża i porusza. Czytelnik poddaje się porywającej fali miłości, pożądania i sensualnych doznań dziewczyny, które czasem prowadzą ją jednak do zguby. Narracja, mająca charakter wspomnień, oddaje znakomicie urok, choć także cierpki smak życia gwiazd i gwiazdeczek angielskich teatrów końca XIX-ego wieku.

Autorka rozpoczęła pisanie powieści podczas zbierania materiałów do pracy doktorskiej. Zaintrygował ją wiktoriański światek rewii, zaczęła intensywnie tropić i studiować obraz codziennego życia tego okresu, rozwój ruchu sufrażystek i początki zainteresowania socjalizmem. Ponadto wiele uwagi poświęciła XIX-wiecznej pornografii lesbijskiej i słownikom slangu związanego z seksualnymi przyjemnościami safistek. Tytułowe słowa: "muskając aksamit" to określenie pieszczoty cunnilingus (pieszczenie intymnych miejsc kobiety językiem).

Sarah Waters - posiada doktorat z literatury brytyjskiej. Jest znawczynią powieści wiktoriańskiej. Akcja jej trzech dotychczasowych powieści jest osadzona w XIX-wiecznej Anglii. Otrzymała nagrodę British Book Awards w kategorii autor 2003 roku. W roku 2002, za książkę Złodziejka, otrzymała nagrodę Stowarzyszenia Autorów Powieści Kryminalnych w dziedzinie kryminalnej powieści historycznej. Prestiżowy kwartalnik "Granta" przyznał Autorce tytuł Najlepszego spośród Młodych Brytyjskich Powieściopisarzy 2003 r.
abs_ik
Data publikacji w portalu: 2005-08-19
Sarah Waters, Muskając aksamit, Prószyński i S-ka, Warszawa 2005
Podoba Ci się? Możesz to skomentować, ocenić lub umieścić link na swoich stronach:
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

Rua  etain44@o2.pl2005-08-30 13:14
Książki wprawdzie jeszcze nie czytałam, natomiast na BBC Prime widziałam film robiony na podstawie książki i powiem jedno - boskie.

stray2005-09-02 14:46
rowniez widzialam film, super!

Mirthe2005-09-05 19:31
Czytałam "Złodziejkę" i "Niebanalną więź", jak dla mnie jedna z najlepszych współczesnych pisarek. Baaaaardzo polecam twórczość tej pani. Czekam na "Muskając aksamit" nawet bardziej niż na harrego pottera :P

dmmq  dmmq@o2.pl2005-09-07 12:07
Tipping the Velvet bylo moja pierwsza w calosci przeczytana powiescia w jezyku angielskim. Doskonala. Film ogladam przynajmniej raz na tydzien, od roku. Piekny! Whitstable-przesliczna miejscowosc na wybrzerzu Anglii - bylo miejscem, gdzie pierwszy raz jadlam ostrygi -bo wlasnie ostrygi, a nie po prostu owoce morza sa symboliczne w powiesci... Kocham te historie, bo zdaje mi sie, ze widze w niej siebie tak bardzo... Jestem bardzo ciekawa polskiego tlumaczenia. Pozdrawiam! Dominika

Ms.Paganini2005-09-17 10:43
A mnie jej proza zupełnie nie leży... Ale oczywiście zajrzę do nowej książki :)

Eve Amarantine  eve_amarantine@wp.pl2007-07-09 22:14
Lepsza niż film. Po prostu coś pięknego :)

Daria  daria.marzec@o2.pl2008-04-23 10:54
jeden z 2 ksi??ek Sarah'y Waters, któr? wykorzystuj? w swojej prezentacji maturalnej :]

xD  auuuu?2008-09-03 09:03
daria daria Ty parobie xD

kk2008-10-12 14:58
moja kole?anka te? mia?a t? ksi??k? jako lektur? na ustnej maturze z polskiego. temat - interpretacja dowolnej powie?ci wspó?czesnej. wynik - 100% ;) swoj? drog?, mnie si? bardzo podoba. ksi??ka, znaczy si? ;)

Mira2009-04-02 21:33
Pochlonelam ja i przeczytam jeszcze nie raz.To ksiazka o milosci i uczuciach mogacych sie z nia wiazac. Czytasz i przezywasz

eve2009-09-22 12:57
Filmu muskajac a. nie mozna porownac do ksiazki. Ksiazka jest rewelacyjna, film weedle niej wypada tak ubogo, ze az smiesznie. niezgodne szczegoly inne watki. ksiazka... rewelacja. Pzdr

BiankaDeSade2009-12-31 10:54
Opisując tę książkę mogę użyć słów "piękna" , "seksualna" , "namiętna". To podróż w której bohaterka szuka swojego miejsca. Raz podąża za głosem serca, a raz za "musem" przeżycia. Biorąc pod uwagę "Złodziejka" i "Niebanalna więź" muszę powiedzieć, że ta książka, bije przeze mnie wymienione na głowę ! :) Polecam

kasi2010-10-25 14:57
ja również dosłownie ją pochłonęłam, przeczytałam jednym tchem i byłam zachwycona. jak dla mnie, zdecydowanie najlepsza książka Waters. wspaniale opisane uczucie kobiety do kobiety - od tego pierwszego, na początku nieświadomego, niewinnego i nieśmiałego zauroczenia, aż do znalezienia tej prawdziwej, w pełni świadomej i wartej poświęceń miłości.

dodoslawa2010-10-30 20:25
zapewnie książka bardziej pobudza wyobraźnie, ale 3 epizodowy serial zrobił na mnie naprawde DUŻE wrażenie, niebanalne, warte uwagi

anel6791  wodnik6791@wp.pl2011-02-11 11:09
suuuuuper czyta się szybko łatwo i przyjemnie....spędziłam całe dwa wieczory..... szybciej mi się nie udało dokończyć, filmu nie oglądałam i pewnie nie obejrzę;) , fantastyczny opis uczuć i pierwszej miłości a własciwie zauroczenia i i tej następnej świadomej i pełnej....polecam!!!

MadameJ2011-02-11 14:26
Świetna książka, czytałam z przyjemnością. :) Podoba mi się zakończenie.

duszkaaa2011-02-14 08:42
oglądałam tippping the velvet i affinity ... tippning zdecydowanie numer 1 :) bardzo fajny film ... książki nie czytałam :)

Luna_Rojo2011-03-25 14:35
Gdzie mogę dostać tę książkę? Szukałam w internecie na chomiku, też w bibliotece wojewódzkiej.. i jak wszystkie książki S. Waters są dostępne, to tak tej nie mogę znaleźć.

amazonka942011-08-09 10:56
książka z klimatem,rewelacyjna ;) zdecydowanie lepsza od filmu ;D

iki2011-08-09 12:55
Początkowo ostrożnie i z pewną dawką sceptycyzmu czytałam, ale nawet nie wiem kiedy mnie wciągnęła! ;) No i tyle różnych "opcji" związków z kobietą tam jest, że ho, ho! Do wyboru do koloru ;) Już kupiłam kolejną książkę tej autorki.

ABka2011-08-30 17:06
Książka zaje**sta! Sama się czyta, aż żal że posiada zakończenie, film różni się kilkoma zmienionymi szczegółami - ale zrobiony w komediowym duchu i tak samo świetnie się ogląda jak czyta. Książka czasem bywa na allegro - ja tam kupiłam :)

om72011-09-05 19:40
podpisuję się pod tym co napisała ABka.. film super a książkę właśnie czytam (bo dopiero skończyłam "Ktoś we mnie" i "Pod osłoną nocy"), jakiś czas temu udało mi się ją zdobyć.. ciekawe czym się różni.. :) Jakiś czas temu pisałam z Sarah Waters i "Ktoś we mnie" ma być przeniesiona na ekran, ma juz scenariusz, no i pisze nową powieść, prawdopodobnie ma ukazać się w przyszłym roku, czas pokaże.. :)

dorcia7_182012-06-19 21:42
Książka świetna !!! Żal się od niej oderwać nawet na chwilkę ;)

daria282012-08-04 19:10
Książka super!Polecem każdemu.

daria282012-08-04 19:10
Książka super!Polecem każdemu.

Koshka2014-10-05 01:03
Muszę w końcu przeczytać.


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

Witaj, Zaloguj się

WYSZUKIWARKA


KSIĘGARNIA DLA LESBIJEK

Dzięki współpracy z kilkoma księgarniami oraz porównywarką cen Nokaut.pl mamy katalog kilkudziesięciu tysięcy książek i możemy pokazać ceny i miejsca gdzie możesz kupić książki najtaniej.

Nasza specjalność to oczywiście wybór literatury o tematyce LGBTQ i feminizmu.

Korzystaj, oceniaj, zaznaczaj książki, które chcesz przeczytać, komentuj. A już wkrótce zobaczysz zestawienia i porównania jakich nigdzie indziej nie znajdziesz.

NAPISZ DO NAS

Jeśli przeczytałaś książkę, która Cię poruszyła, podziel się wrażeniami. To nie musi byc profesjonalna recenzja. Takie możemy przeczytać w gazetach i na innych portalach. Może być nawet parę zdań, byle subiektywnie.

Zaprzaszam też do przesyłania wszelkich uwag, pomysłów, sugestii. Ty też możesz współtworzyć ten dział:)

Napisz do nas: info@kobiety-kobietom.com

NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!

Ostatnio komentowane:

news W 50. rocznicę zamieszek w Stonewall ruszy konferencja naukowa na Uniwersytecie Warszawskim.
smaku Ja nigdy nie rozumiem akurat tych wszystkich ruchów i petycji, manifestacji, odezw, wniosków, zamieszek, wojen, etc. - nie wiadomo, o co chodzi i po co to komu? Ja całe życie w swoim... opinia dodana 2019-08-04 20:44:25
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Goblin Market - Rossetti Christina
A mnie się to tłumaczenie podoba. Jestem anglistką, literaturoznawczynią, i mogę zapewnić, że fragmenty...

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2019